Alepeo - Traditionele Aleppo zeep

Het merk ALEPEO staat voor de beroemde Aleppo zeep die al 1300 jaar geproduceerd wordt volgens oude tradities. In de wintermaanden november tot maart worden deze zepen met hun bijzondere laurierolie gehalte gemaakt. In aanvulling op de traditionele zeep bieden wij ook ronde en vloeibare producten in verschillende variaties aan in ons assortiment.

Traditionele Aleppo zeep

Aleppo zeep wordt al voor meer dan 1300 jaar vervaardigd  en wordt gekenmerkt door een subtiele exotische geur. Het is een zuiver natuurproduct zonder chemische, synthetische of dierlijke additieven, kleurstoffen of conserveermiddelen. De zeep reinigt en verzorgt huid en haar met de hulp van de waardevolle eigenschappen van olijfolie en laurier olie. De olijfolie ondersteunt de zelfregulerende functie van de huid en laat de huid ademen. De enkelvoudig onverzadigde vetten in olijfolie zijn zeer vergelijkbaar met ons eigen huidvetten. Het wordt goed geabsorbeerd door de huid en gecombineerd met natuurlijke beschermende laag van de huid. De olie dringt in de diepere lagen van de huid waar het vocht bindt. De huid kan ademen en zweten, maar geen vocht verliezen. Daarom is het zowel geschikt voor de rijpere, gevoelige huid  als voor de reiniging en verzorging van de tere babyhuid en het voorkomt rimpels. Laurierolie heeft antiseptische eigenschappen en heeft een goede antibacteriële werking.

Geperste Aleppo zeep

De geperste zepen zijn verkrijgbaar in 7 verschillende varianten. Alle zepen hebben een gewicht van 100 gram en worden verpakt in folie. Rondom zit een wikkel met de beschrijving in het Frans en Engels.

Gebruik

Geschikt voor de dagelijkse reiniging van haar en lichaam. De huid blijft zacht en glad vanwege de hydraterende eigenschappen van olijfolie. Regelmatig gebruik van deze  zeep kan de uitstraling van de huid te verbeteren, ondersteunt door de natuurlijke ingrediënten. Traditioneel wordt Aleppo zeep gebruikt in Syrië voor huidproblemen zoals acne, eczeem en psoriasis.

 

Productieproces

De productie van Aleppo zeep vindt alleen plaats in de periode tussen november en maart. De olijfolie wordt gemengd in grote ketels met in water opgelost natriumcarbonaat. Het mengsel wordt verwarmd tot ongeveer 200°C en geroerd totdat het volledig in olijfolie en glycerine, het natriumzout van olijfolie, is gesplitst. Kort voor het einde van het proces wordt laurierolie toegevoegd. Om het proces te voltooien beoordeeld de Zeepmeester in een “proeverij” de uiteindelijke, gezouten zeep en daarmee loopt de verzeping tot een einde. De soda oplossing wordt afgevoerd uit de ketel en het zeepmengsel gewassen met vers water, totdat het volledig loogvrij is. Nadat het water is afgetapt, blijft de zeep een nacht in de ketel om af te koelen om uiteindelijk te worden afgetapt. Nu wordt de warme heldere groene pasta gelijkmatig verdeeld op een voorbereide ondergrond en kan gedurende een paar uur uitharden. Met een handsnijmachine wordt de ruwe zeep in blokjes gesneden en voorzien van de naam van het bedrijf en het kwaliteitsniveau.

Voordat de zeep gaat de markt op gaat moet deze minstens zes maanden rijpen, met andere woorden volledig drogen. Daartoe worden de stukken zeep gestapeld in bijzonder geventileerde kluizen. De stapeling is tijdrovend, omdat rondom de blokken ruimte moet blijven  zodat de buitenkant kan uitdrogen. Het oppervlak van de olijfzeep verandert tot de typische okergele kleur, terwijl de binnenkant van de zeep olijfgroen blijft. De dikte van de okerlaag geeft de leeftijd van de zeep weer. Het olijfgroene deel is een kenmerk van het hoge gehalte aan vitamine E.

Wat is het verschil tussen de Aleppo zeep en olijf-laurierzeep? En wat is het verschil tussen laurierzeep of Laurierboterzeep?

Het antwoord op deze vragen is relatief eenvoudig. Er is geen verschil, zolang de Oorsprong van de zeep uit de stad Aleppo in het noorden van Syrië ligt. Alle termen verwijzen naar dezelfde zeep. In het Arabisch wordt de zeep “Sapun Ghar” genoemd, wat zich vertaalt als laurier zeep. Daarom zou de term in een letterlijke vertaling “Laurierzeep” worden. Wij bij ALEPEO hebben besloten om de term “olijfolie-laurieroliezeep” aan te houden, aangezien beide componenten erg belangrijk zijn en vooral de combinatie ervan zo bijzonder is aan de zeep uit Aleppo.

Het originele recept is een mengsel van de hoofdbestanddelen olijfolie en laurier olie en het productieproces is al meer dan 1000 jaar geleden hetzelfde. Alleen de mengverhouding van de oliën kunnen variëren. Er zijn mengsels van 2% tot 40% laurierolie, gewoonlijk is de meest voorkomende verhouding 85% olijfolie en 15% laurier olie. Meestal wordt de zeep gemaakt in de winter maanden, daarna 6-9 maanden gedroogd en verkocht in het volgende jaar. Toch hebben veel fabrikanten een resthoeveelheid achtergehouden in hun fabrieken voor volgend seizoen, want er zijn consumenten die liever een oudere zeep hebben. Dit leidt tot een dikkere buitenste laag en is veel harder. Uit de traditioneel geproduceerde olijfolie-laurieroliezeep is er een aangepaste variant ontstaan: pure olijfolie zeep. Het is vervaardigd uit pure olijfolie en is met zijn roomkleurige verschijning te vergelijken met Marseille zeep. Van deze zeep worden slechts kleine hoeveelheden geproduceerd, die meestal worden geëxporteerd naar het buitenland.