Matcha
Wat is Matcha? Het gebruik van Matcha poeder
Matcha is, kort gezegd, een Japanse groene theesoort. Matcha thee wordt gemaakt van de blaadjes van de Camellia Sinensis plant. Het zijn de blaadjes van de plant die tot poedervorm worden vermalen. Op die manier wordt Matcha groene thee gemaakt.
Het productproces is echter een stuk moeilijker dan het klinkt: er zijn maar weinig theeboeren in Japan die weten hoe ze Matcha thee moeten maken.
Magische Matcha thee
Matcha thee is, vanwege de moeilijke bereiding, een bijzonder product. De thee heeft een bijzonder lekkere smaak en is bovendien rijk aan voedingsstoffen. Matcha maken is een kunst. Matcha thee wordt op een wijze geproduceerd dat de theeplanten minder met zonlicht in contact komen dan andere theesoorten. Als compensatie voor het gebrek aan zonlicht, produceren Matcha plantjes chlorofyl.
Chlorofyl is een stofje dat de bladeren van de plant een donkergroene kleur geeft. Chlorofyl zorgt ook voor een verhoogd gehalte aminozuren in Matcha thee. Naast veel aminozuren zit Matcha thee ook boordevol mineralen en vitaminen, evenals antioxidanten en cafeïne. Dat komt omdat voor Matcha thee het gehele theeblad gebruikt wordt.
Accessoires voor Matcha thee
Matcha thee is geen Macho thee voor opgewonden standjes, maar een thee die je helpt de balans in je lichaam (en misschien wel je leven) te herstellen. Naturaplaza heeft bijpassende accessoires om je thee-ervaring te verrijken. Zo verkopen we onder meer speciale schalen voor Matcha thee, bamboelepels en bamboekloppers.
De voordelen van Matcha
Matcha is een theepoeder dat rijk is aan verschillende antioxidanten.
Heeft Matcha ook nadelen?
Matcha poeder kopen is zeker aan te raden, al zijn er ook enkele (kleine) nadelen. Matcha bevat ten eerste cafeïne. Nu is dat natuurlijk niet zo’n groot probleem: cafeïne zit ook in bijvoorbeeld cola en koffie.
Sommige mensen beweren bovendien dat Matcha een natuurlijkere boost (met een kleinere dip) geeft dan koffie.
Matcha thee maken
Matcha thee wordt in Japan al eeuwenlang gedronken als onderdeel van een traditionele theeceremonie. Het heldergroene poeder wordt gemaakt door hele groene theebladeren te vermalen. Wanneer het met heet water wordt opgeklopt, ontstaat een schuimige drank die rijk is aan smaak en antioxidanten.
Wil je matcha thee maken? Dan heb je het volgende nodig:
- Matcha Poeder
- Een kom
- Een garde (of een vork)
- Heet water
Instructies:
Zeef het matcha poeder in de kom. Voeg twee eetlepels heet water toe en klop tot het schuimig wordt. Voeg meer heet water toe tot de gewenste consistentie is bereikt. Geniet!
Hoe kun je Matcha nog meer gebruiken?
Matcha wordt met name in de thee gebruikt, maar er zijn nog veel meer toepassingen voor Matcha poeder. Matcha is het perfecte alternatief voor een bak koffie en een natuurlijke, krachtige oppepper voor vroege ochtenden. Matcha is een superfood dat vele verschillende toepassingen kent. Hieronder zetten we een aantal ideeën ter inspiratie voor je op een rijtje.
Matcha thee rijst maken
Mix een klein lepeltje Matcha poeder en een snufje zeezout. Verwarm in de tussentijd 125 milliliter water. Als het water heet is, voeg je het toe en roer nu met een Matcha garde totdat het poeder geheel is opgelost. In een ander kommetje doe je een beetje zilvervliesrijst (vul aan met sesamzaadjes en gesneden lente-ui). Je kunt de Matcha thee nu over de rijst gieten.
Dressing van Matcha? Jazeker!
Je kunt ook dressing maken van Matcha, onder meer door olijfolie, citroensap en knoflook toe te voegen. Als extra smaakmakers kun je sjalotjes gebruiken, wat honing, zout en wat tahin. Matcha mixt ideaal met deze frisse zoet en zure smaken in een mix voor in de salade.
Een pudding van Matcha
Matcha past uitstekend bij een mengsel van chia en amandelmelk. Op internet vind je tips over hoe je Matcha pudding kunt maken die in je in de koelkast kunt laten uitharden. Je kunt je pudding vervolgens afmaken met verschillende toppings, waaronder cacaonibs of snippers kokos.
Kruidenmix van Matcha
Matcha matcht ook met verschillende andere kruiden, waaronder peper, zout en knoflook. Je kunt aan de kruidenmix kleine beetje gemalen gember, evenals tijm en wat cayennepeper toevoegen. Je kunt je kruidenmix – mits goed afgesloten – meerdere maanden gebruiken en vervolgens gebruiken om onder meer vlees te marineren, of andere gerechten van smaak te voorzien.
IJsblokjes van Matcha? Ook dat kan!
Het klinkt misschien wat gek, maar het is erg lekker. Je doet gewoon een schepje Matcha poeder in een kommetje, voegt wat koud water toe, roert met de speciale Matcha garde en verwijdert de eventuele klontjes. Voeg nog wat water toe en giet het goedje in ijsblokvorm. Je kunt de Matcha ijsklontjes vervolgens gebruiken als verfrissing in een Latte, of een ander koel drankje.