Ontdek de kracht van vitamine K: een belangrijke voedingsstof voor sterke botten en een gezond hart

Vitamine K

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine die nodig is voor een goede bloedstolling en sterke botten. Een veelgemaakte fout is te veronderstellen dat vitamine K hetzelfde is als Kalium, gezien het feit dat het symbool voor Kalium in het periodiek systeem een "K" is.

Kalium is een mineraal en geen vitamine. Toch hebben Kalium en Vitamine K wel met elkaar te maken.

Wat hebben Kalium en Vitamine K gemeen?

Vitamine K en kalium zijn beide essentiële voedingsstoffen die een reeks gezondheidsvoordelen bieden. Hier zijn enkele manieren waarop deze twee voedingsstoffen vergelijkbaar zijn:

  • Zowel vitamine K als Kalium helpen de botten gezond te houden.
  • Vitamine K en Kalium komen voor in veel van dezelfde voedingsmiddelen, waaronder groene bladgroenten, broccoli, spruitjes, kool en boerenkool.

Wist je dat er twee soorten Vitamine K zijn?

Vitamine K1, ook bekend als fylloquinon, zit in groene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, en ook in broccoli, kool en spruitjes. Vitamine K2, aan de andere kant, zit in dierlijk voedsel zoals gevogelte, eieren en zuivel. Vitamine K2 wordt vaak als effectiever beschouwd dan Vitamine K1, omdat het lijkt op stoffen die van nature in het lichaam voorkomen.

Voordelen van Vitamine K

  1. Bloedstolling: Vitamine K draagt bij tot een normale bloedstolling. 
  2. Botgezondheid: Vitamine K draagt bij tot de instandhouding van normale sterke botten.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

De benodigde hoeveelheid vitamine K in microgrammen hangt af van leeftijd en geslacht. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine K is:

  • 90 microgram/dag voor mannen van 19 jaar en ouder
  • 75 microgram/dag voor vrouwen van 19 jaar en ouder
  • 65 microgram/dag voor mannen van 14-18 jaar
  • 50 microgram/dag voor vrouwen van 14-18 jaar
  • 30 microgram/dag voor kinderen van 9-13 jaar
  • 25 microgram/dag voor kinderen van 4-8 jaar
  • 20 microgram/dag voor kinderen van 1-3 jaar

Wat is de bovengrens aan vitamine K?

Er is geen bovengrens voor de inname van vitamine K, omdat het zelfs in hoge doses niet giftig is. Dat komt omdat het lichaam alleen de hoeveelheid vitamine K opneemt die het nodig heeft, en het teveel wordt uitgescheiden in de urine. Daarom hoef je je geen zorgen te maken over de inname van te veel vitamine K, omdat het lichaam het overschot gewoon afvoert.

Mocht je bloedverdunners of andere medicijnen gebruiken, die een wisselwerking hebben met vitamine K, dan is het verstandig om met je arts te overleggen wat de juiste hoeveelheid is van deze voedingstof.

Vitamina K in voeding

Hoewel Vitamine K in verschillende voedingsmiddelen voorkomt, behoren groene bladgroenten tot de rijkste bronnen van deze voedingsstof. Hier staan een drietal voedingsmiddelen vermeld die bijzonder rijk zijn aan vitamine K per 100 gram:

Boerenkool: 390 microgram

Boerenkool is een groene bladgroente uit de koolfamilie en een uitstekende bron van vitamine K. Het kan rauw of gekookt worden gegeten en wordt vaak gebruikt in salades en roerbakgerechten. Kale is ook populair als ingrediënt in smoothies.

Spinazie : 483 microgram

Spinazie is een groene bladgroente rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine K. Het is laag in calorieën en kan zowel rauw als gekookt worden geconsumeerd. Spinazie is veelzijdig en kan in diverse gerechten worden gebruikt, van salades tot hoofdgerechten.

Peterselie : 1640 microgram

Peterselie is een kruid dat vaak wordt gebruikt als garnering. Het is rijk aan vitamine K en is een populair ingrediënt in veel Midden-Oosterse en Mediterrane recepten. Peterselie wordt zowel voor culinaire als traditionele toepassingen gebruikt.

We hebben een selectie van producten die rijk zijn aan vitamine K onder deze blog toegevoegd. Scroll naar beneden om ze te bekijken en meer te leren!