baobab poeder

Baobab Poeder

Afrikaanse Baobab

Geschiedenis van Baobab

De baobab boom, Adansonia Digitata, groeit van nature in tropisch Afrika, maar is ook met succes geïntroduceerd in andere regio's, bijvoorbeeld in Madagaskar en India. Deze boom is in zijn jonge jaren zeer snelgroeiend en kan erg oud worden; de oudste boom is gedateerd op 1275 jaar oud. De baobab heeft grote culturele betekenis voor de lokale bevolking, het kappen van de baobab boom wordt over het algemeen afgeraden vanwege traditionele religies. Legenden over de baobab boom zijn in grote getale bekend, hij verschijnt regelmatig op postzegels en is de nationale boom van Senegal en Madagaskar. De waarde van de baobab boom is geen recent voorval; baobab fruit was bekend bij de oude Egyptenaren, en uit gegevens blijkt dat baobabproducten werden verhandeld op de markten van Caïro tijdens de 16e eeuw. De imposante boom, Adansonia Digitata kan 25 meter bereiken in hoogte, en omtrek van de stam kan oplopen tot 20 meter. Uitgeholde baobabs worden gebruikt als stallen, winkels, bushokjes, waterreservoirs en, in Australië, als een bar. Meestal aangeduid als de 'Tree of Life', heeft elk onderdeel van de boom zijn eigen mogelijkheden. Vezels worden geweven voor touwen, netten, manden en vislijnen. In Oost-Afrika worden de wortels gebruikt als rode kleurstof. De harde fruitschillen worden ook gebruikt als potten voor levensmiddelen. De jonge bladeren worden op vergelijkbare wijze als spinazie gegeten of kunnen worden gedroogd, gemalen en gebruikt in soepen. De pulp van de baobab vrucht is de belangrijkste voedingsbron.


Verwerking van Baobab

Ons baobabfruitpoeder heeft twee belangrijke eigenschappen: Het poeder komt van wilde oogst en is biologisch gecertificeerd. Fruitpeulen zijn tussen de 20 en 30 cm lang, en onrijp meestal geel-groen van. De oogst vindt plaats wanneer de rijpe vruchten bruin, hard en houtig zijn, en droog en hol lijken. De peulen bevatten veel zaden binnen het bleke, droge vruchtenpulp. Baobab vruchtvlees bevat van nature weinig vocht, daarom is het goed bestand tegen bederven; in een ongeopende vrucht is baobab vruchtvlees eetbaar tot 3 maanden na oogst. Vervaardigen van baobab poeder is een eenvoudig proces. De peulen worden opengebroken, en de pulp wordt mechanisch gescheiden van zaden en schil. De pulp wordt dan gemalen tot een fijn poeder en in zakken gedaan. Het gebrek aan vocht is de sleutel tot dit minimale productieproces - drogen met hoge temperatuur is niet nodig, waardoor het baobab poeder een 'rauw' product blijft. Baobab is een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Het is niet moeilijk om te beginnen met het oogsten van de vruchten, en als gevolg daarvan is het een belangrijk onderdeel van de lokale economie in sommige landen van Afrika.


Gezonde eigenschappen van Baobab

Met bijna 50% van het totale product, zijn vezels een belangrijke component in de voedingswaarde van baobab poeder. De baobabvrucht heeft ook een veel hogere waarde aan anti-oxidanten dan andere soorten fruitpulp (sinaasappel, aardbei, bosbessen, kiwi). Baobab poeder is rijk aan calcium - per gram hoger dan melk en vele kazen.

Baobab poeder heeft een subtiele, pittige citrus smaak. De combinatie van citrus en poederachtige textuur doen denken aan een sorbet - maar zonder de toegevoegde suiker. Voeg baobabpoeder toe aan smoothies voor verdikking en smaak, gebruik het als een onderdeel voor ontbijtgranen of pap. Als alternatief, bak baobab mee in zelfgemaakte muffins en mueslirepen voor een extra superfoodgehalte.

v.a. € 4,86