Geschiedenis van Lucuma (Pouteria Lucuma)
Lucuma wordt gekweekt in de Peruaanse hooglanden sinds 200 na Christus, toen de oude Moche mensen als eerste de smaak van deze unieke karamelzoete vruchten ontdekten. Het fruit had zowel voedzame en symbolische waarde, aangezien het een belangrijke voedselbron was en tijden religieuze rituelen geofferd werd tegen vruchtbaarheidsproblemen. Afbeeldingen van lucuma zijn op keramiek gevonden bij archeologische opgravingen, en het stond ooit bekend als "het goud van de Inca's". De zoet smakende vrucht is tegenwoordig populair in Midden-en Zuid-Amerika en wordt geteeld in Peru, Ecuador, Chili en delen van Bolivia. Lucuma wordt toegevoegd aan ijs, taarten, cakes, koekjes en andere zoete desserts en zorgt voor een exotische, stroperige smaak. In Peru is lucuma is de meest gegeten ijssmaak, populairder dan chocolade. Omdat deze vrucht is zo geliefd onder Peruanen zijn er in totaal 26 dorpen naar vernoemd - 20 genaamd 'Lucma' en 6 genaamd 'Lucuma'. De lucuma boom groeit het beste op een hoogte tussen de 4500 en 10.000 meter. Hoewel het goed bestand is tegen de droogte, is het erg gevoelig voor vorst. Het heeft een hoge luchtvochtigheid nodig om een optimale opbrengst van fruit te produceren. Lucumabomen beginnen vruchten te produceren na 5 jaar, en elke boom levert tot 500 vruchten per jaar. De grote geelbruine kegelvormige vruchten kunnen tot 10 cm lang worden en wegen een kilo per stuk.
Verwerking van Lucuma
Onze lucuma wordt verbouwd op boomgaarden in Peru. De groenblijvende bomen groeien tot 15 meter hoog en hebben een rechte, cilindrische stam en glanzende ovale bladeren. De groengele bloemen worden gedurende het hele jaar geproduceerd, en ongeveer 9 maanden na te zijn bestoven zullen vruchten ontstaan. De lucuma boom draagt het hele jaar door fruit, maar de belangrijkste oogst vindt plaats in het voorjaar tussen januari en april. Wanneer de vrucht uit de lucuma boom valt is hij nog niet rijp en de pulp is te hard om eetbaar te zijn. De vruchten moeten onder hooi opgeslagen worden tot het bittere witte latex afgebroken wordt en het pulp zachter wordt, maar zelfs als het fruit rijp is blijft het vlees blijft relatief stevig. De textuur is vergelijkbaar met pompoen. Lucuma’s kunnen rauw gegeten worden, maar meestal worden ze gekookt en gemengd met andere voedingsmiddelen om smaak en zoetheid toe te voegen aan het gerecht. Om lucuma poeder te produceren, worden de rijpe vruchten grondig gewassen en in kleine stukjes gesneden die volledig uitgedroogd. De temperatuur blijft hierbij onder de 45 ° C. De gedroogde vrucht wordt vervolgens zorgvuldig gemalen tot een fijn poeder, dat tot 2 jaar kan worden bewaard met behoud van zijn nootachtige karamelsmaak. Ons lucuma poeder wordt grondig getest op microbiële activiteiten om ervoor te zorgen dat het eindproduct zo puur en natuurlijk mogelijk is.
Gezonde eigenschappen van Lucuma poeder
Lucumapoeder kan worden toegevoegd aan een verscheidenheid van voedsel om zowel smaak als textuur te verbeteren. De natuurlijke zoetheid van dit product betekent dat het suiker kan vervangen. Lucuma poeder heeft een lage GI (glycemische index) en daardoor komt de energie langzaam vrij. Lucuma is een volledig natuurlijke zoetstof en een goed alternatief voor geraffineerde suiker. Het is ook rijk aan vezels.
Onze lucuma poeder kan worden opgenomen in een dessert recept en zal een boterachtige, zoete smaak toe te voegen aan taarten, koekjes en taarten, zonder de noodzaak voor een extra suiker. De karamel gekleurd poeder is veelzijdig en gemakkelijk te gebruiken, gewoon meng het met alle voedsel die zouden profiteren van de esdoorn rijke natuurlijke fruitsmaak. Onze Lucuma is te krijgen met certificaat.