Gekiemd Boekweit

Gekiemd Boekweit

Fagopyrum Esculentum

Geschiedenis van Boekweit

Verrassend genoeg is boekweit geen graan, maar in feite een vrucht uit dezelfde familie als rabarber. Omdat het dezelfde kenmerken bezit als graangewassen, wordt het vaak daarbij geplaatst en gebruikt in een vergelijkbare manier. Boekweit is al lang een belangrijk onderdeel van veel traditionele recepten uit de hele wereld, waaronder: Kasha, een pap-achtig gerecht uit Oost-Europa, Brittany's specialiteit hartige pannenkoeken (bekend als galettes) en ook Japanse soba noedels (soba is de naam voor boekweit in Japan). Niet alleen heeft boekweit tegenwoordig voorkeur als een gluten-vrij alternatief, zijn eiwitten hebben een hogere biologische waarde dan de meeste granen zoals tarwe, gerst, rogge en maïs, wat betekent dat ze meer makkelijk geabsorbeerd worden. Als gevolg hiervan is er een groeiende interesse in de voedingseigenschappen van boekweit, zowel als een extra ingrediënt voor andere voedingsmiddelen, of in zijn pure, ruwe vorm. Er wordt gedacht dat boekweit eerst werd geteeld in China rond 1000 v.Chr., maar zijn aankomst in Europa was pas in de 15e eeuw. Deze veelzijdige plant is in staat om te groeien in kwalitatief slechte bodems van verschillende zuurgraden en vochtgehaltes, maar de gevoeligheid voor de kou beperkt haar relatief korte groeiperiode tot de zomer, want ijzige omstandigheden kunnen schade veroorzaken. Boekweit heeft een roodachtige stengel, waaraan zijn brede hartvormige bladeren zijn gehecht. De witroze bloemen groeien in clusters aan de bovenkant van de plant, die een hoogte van ongeveer 0,6 -1,3 m bereikt. De bloei begint meestal 5-6 weken na het ontkiemen, maar blijft gedurende de gehele levenscyclus boekweit aanwezig. Dit betekent dat de bloemen, groene zaden en rijpe zaden bestaan allemaal tegelijk aan de plant te vinden zijn. Een boekweit plant kan tot 200 zaden produceren die zijn driehoekig zijn met een diepbruine schil. Gekiemde boekweitzaden zijn, net zoals kiemende granen en peulvruchten, hele zaden die een nieuwe plant kweken. Onderzoek heeft aangetoond dat gekiemd graan en pseudo-granen zoals boekweit een verhoogde concentratie van voedingsstoffen bevat. 


VERWERKING VAN BOEKWEIT

Boekweit groeit eenvoudig, zonder de noodzaak van bestrijdingsmiddelen. Zijn luifel van laaghangend bladgebladerte remt de groei van omringend onkruid, zodat boekweit zich niet alleen goed leent voor de biologische landbouw, maar het wordt soms ook wordt gebruikt als een onkruidremmer ten voordele van andere biologisch geteelde producten. Onze gekiemde boekweit wordt geteeld in zijn land van oorsprong: China. De eigenlijke verwerking vindt echter plaats in Roemenië, waar onze leverancier optimale condities voor het bereiken van de hoogste kwaliteit van deze bijzondere boekweit heeft ontwikkeld. De gepelde zaden worden goed gewassen en op schotels gelegd, waar zij ontkiemen onder gecontroleerde temperatuur en vochtigheid voor 24 tot 48 uur, of totdat de kiem volledig ontwikkeld is. De nieuwe kiemen worden verplaatst naar verschillende dienbladen en gedurende een verdere 24 uur bij een maximum temperatuur van 42 °C kunnen drogen. In tegenstelling tot de verwerking van reguliere zaden en granen, die kan worden blootgesteld aan temperaturen van 100 °C, zorgt onze zachte droogmethode voor het behouden van de voedingsstoffen en enzymen. Naast het feit dat gekiemd boekweit een grotere voedingswaarde heeft dan gewone boekweit, het ook een verminderd vetgehalte en een verminderde hoeveelheid anti-voedingsstoffen die de opname van belangrijke voedingsstoffen zoals proteïnen, vezels, B-groep vitaminen en essentiële vetzuren kunnen blokkeren. Gekiemd boekweit wordt zorgvuldig verpakt, hoewel er in sommige gevallen breuk van 'staarten' van de delicate kiem kan optreden. De zaden zijn karakteristiek knapperig met een licht zoete smaak. 


GEZONDE EIGENSCHAPPEN GEKIEMD BOEKWEIT

Een van de belangrijkste voordelen van boekweit tegenover zijn granen tegenhangers ligt in de unieke evenwichtige eiwitsamenstelling, die 11-15% van het zaad omvat. Het bevat lysine - een essentieel aminozuur dat weinig wordt aangetroffen in de meeste eiwitten granen en vaak verloren gaat bij blootstelling aan hoge temperaturen in het productieproces. 

Deze heerlijke en knapperige ontkiemde zaden zijn een perfecte aanvulling op muesli en granolas, of los eetbaar als een zoete snack.

v.a. € 6,20
v.a. € 3,26