Raw cacao bonen uit Ecuador
Theobroma Cacao
Geschiedenis
De cacao boom, van origine uit de vruchtbare bossen van Zuid-Amerika, staat niet alleen bekend om zijn unieke smaak, maar ook om zijn therapeutische en voedzame eigenschappen. Zijn Latijnse naam – Theobroma – betekent letterlijk ‘voedsel van de goden’.
Cacao werd voor het eerst geoogst door de Olmecs in Mexico, al sinds 1000 v.C. Het werd toentertijd vooral gebruikt voor versterkende drankjes. Gedurende de jaren namen de Maya’s en de Azteken dit gebruik over in hun culturen. Cacao werd een onderdeel van ceremoniële rituelen en cacaobonen waren een betaalmiddel. Pas in de 16e eeuw namen de Spanjaarden de cacao mee naar Europa. Men voegde suiker en kaneel toe en verhitte het drankje alvorens het te nuttigen. De vraag naar cacao begon te groeien en daarom werden er plantages opgericht om aan de wensen te kunnen voldoen. Vandaag de dag staat chocolade weer volop in de schijnwerpers bij onderzoekers. Ze bekijken wat de gezonde eigenschappen zijn van een onze favoriete voedingsproducten en komen regelmatig met nieuwe onthullingen.
Er zijn 3 gangbare variaties van de cacaoplant: Forastero, Criollo en Trinitario. Tot de 18e eeuw hadden de meeste plantages Criollo bonen. Echter, tegenwoordig wordt vooral de Forastero in grote hoeveelheden geoogst aangezien die veel meer bonen produceert.
Onze bonen uit Ecuador zijn de Arriba Nacional. Nacional is een soort die alleen in Ecuador voorkomt en lijkt sterk op Criollo. Het unieke bloemige aroma van de Nacional wordt de ‘Arriba’ smaak genoemd. Deze cacaosoort wordt gezien als de beste ter wereld. Onze bonen groeien op hooggelegen vulkanische grond vol mineralen. De cacaobomen worden zorgvuldig geoogst volgens biologische standaard in deze onvervuilde omgeving. De bonen worden gedroogd met behulp van speciaal ontwikkeld gereedschap om de kwaliteit van de cacao te waarborgen. Onze leverancier, Robert, wordt wereldwijd gezien als de leider op het gebied van rauwe cacao en heeft een echt passie voor zijn werk. Wij zijn er trots op dat wij de enige leverancier zijn op de Europese markt van deze exclusieve cacao uit Ecuador.
Verwerking
Cacao bomen produceren vezelachtige peulen tussen de 15 en 25 cm lang en 7 tot 10 cm dik. Per stuk bevatten de peulen 20 tot 40 bonen (zaden) in een soort papje. De rauwe, ongeroosterde bonen zijn ongeveer 2,5 cm lang en bestaan voor 65% uit water. Na het oogsten worden de peulen geopend en het papje met de zaden verwijderd. Dit wordt vervolgens enkele dagen in de zon gelegd onder tropische omstandigheden om te gisten. Dit is een belangrijk proces voor de smaak en aroma van onze bonen. Hierna worden de bonen gesorteerd en nog eens in de zon gedroogd. Na deze periode bevatten de bonen nog maar ongeveer 5% water. Nu worden de bonen uitgezocht en ingepakt voor vervoer. Handgepelde rauwe cacaobonen zijn ook beschikbaar.
Pure exclusieve Arriba Naciaonal bonen uit Ecuador. Eet ze heel als de ultieme verwennerij, of bak geweldige cacao brownies door geplette bonen toe te voegen aan uw favoriete recept.