Kunstmatige zoetstoffen Banner

Hoofdgroepen kunstmatige zoetstoffen

Deze zoektocht heeft geleid tot de ontwikkeling van kunstmatige zoetstoffen, die zijn te verdelen in twee hoofdgroepen:

- Intensieve zoetstoffen zoals aspartaam, acesulfaam-K, sacharine, cyclamaat, thaumatine en neotaam. Deze worden ook wel de non-calorische kunstmatige zoetstoffen genoemd. Deze producten zijn 30-300 keer zoeter dan sacharose (gewone kristalsuiker) en veroorzaken over het algemeen geen cariës.

- Bulk- zoetstoffen, oftewel polyolen zoals sorbitol, mannitol, xylitol, isomat, maltitol, lactitol. Deze worden ook wel de calorische kunstmatige zoetstoffen genoemd. Ze zijn zoet of zelfs minder zoet dan suiker en nemen met name de bulk- en textuurfunctie van suiker over. Ook hebben deze een energiewaarde die lager of gelijk is aan die van suiker.
 

Om een goed smaakprofiel te krijgen wordt vaak een combinatie van kunstmatige zoetstoffen gebruikt. De kunstmatige zoetstoffen worden in allerlei producten gebruikt, waaronder zoetjes, siropen, dranken, dessertproducten, suikerwerk, snacks, jam, ijs, bakkerswaren enzovoort.



Kunstmatige zoetstoffen in het nieuws

Kunstmatige zoetstoffen zijn de laatste jaren vaak in het nieuws en dan niet om de positieve eigenschappen te belichten. De kunstmatige zoetstoffen die tegenwoordig in allerhand producten zijn verwerkt zijn veelal weliswaar tandvriendelijk en hebben weinig caloriëen maar, die eigenschappen worden overschaduwd door de vele negatieve eigenschappen. Nog steeds komen de voedselproducten, gesteund door de farmaceutische industrie en de overheid er mee weg, doordat negatieve eigenschappen van kunstmatige zoetstoffen niet bewezen zijn.
 

 

 

Natuurlijke zoetstof Stevia

Sinds eind 2011 heeft er een nieuwe natuurlijke zoetstof zijn intrede gedaan op de Europese markt. De naam van de nieuwe zoetstof is stevia en is afkomstig van het plantje stevia rebaudiana.


Geïnteresseerd in alternatieve zoetstoffen?