goji poeder

Boksdoornpoeder

Geschiedenis

Goji bessen hebben een 3000-jarige geschiedenis in de Chinese kruidengeneeskunde. De heldere rode vruchten heeft zo'n legendarische status bereikt door zijn beweerde anti-verouderings effecten, versterkende en immuun-beschermende eigenschappen, dat de Chinezen jaarlijks een twee weken durend festival ter ere van deze bes vieren. In het laatste decennium is de belangstelling in het Westen geëxplodeerd en de goji bes wordt vaak genoemd als een van de meest voedzame producten die momenteel beschikbaar zijn.

Soms aangeduid als wolfbessen, groeien goji op wijnstokachtige struiken die kunnen groeien tot wel zes meter hoog . In het voorjaar vallen de smalle groene bladeren eraf en maken zij plaats voor delicate witte bloemen, die op hun beurt worden bestoven. Zij zijn het beginsel van de vrucht: meestal 1-2 cm groot met een hoog sapgehalte. Goji bessen hebben een licht bitterzoete smaak, vergelijkbaar met een kruising tussen kersen en cranberry's.

Goji bessen kunnen worden gevonden op grote hoogte waar de bodem alkalisch en zeer vruchtbaar is. Het is een winterharde plant, die goed bestand is tegen schommelingen in de temperatuur. In het wild komen goji bessen vaak voor langs bergbeekjes of kleine rivieren, en volgens een legende is dit hoe hun medicinale krachten werden ontdekt. Dit werd uiteindelijk toegeschreven aan de wijnstokken die hun heilzame bessen in het drinkwater lieten vallen. Met dit nieuws verspreidden ook de zaden zich en groeide de goji plant ook in Tibet, Mongolië en China.

Verwerking van gojibessen naar poeder

Onze biologisch Gojibessenpoeder wordt gemaakt van Goji bessen, geteeld op het Qinhai-Tibet plateau in het zuidwesten van China. Aangeduid als het 'dak van de wereld', heeft het 2,3 miljoen km² gebied een gemiddelde hoogte van meer dan 4000m en is het daarmee de grootste hoogvlakte in het land. Vanwege de hoogte van de plantages, genieten de groeiende goji bessen van schone, zuivere lucht en het voedzame Himalaya-gletsjer water. Deze voorwaarden, samen met de lange zonne-uren, maken goji bessen van deze regio een van de meest voedzame van de wereld.

Het fruit wordt wanneer ze rijp en zacht in de late zomer of de herfst geoogst. Ze zijn ofwel geplukt van de plant, of de wijnstok is licht geschud en de bessen worden verzameld in bakken of manden. Goji bessen worden traditioneel in de schaduw gedroogd op speciale bamboematten, waarna ze worden blootgesteld aan de zon. Hier blijven ze liggen totdat hun huid is hard, maar de pulp blijft zacht. Ze worden behandeld met de grootste zorg om rotte plekken en verkleuring te voorkomen.

Het geoogste fruit wordt vervolgens naar een verwerkingscentrum vervoerd waar het wordt gevriesdroogd bij -54 °C. Dit proces zorgt ervoor dat de goji bessen hun oorspronkelijke smaak, kleur en, belangrijker nog, hun zeer gewaardeerde voedingswaarde behouden. Hierna wordt het gedroogde product gecontroleerd en de kwaliteit getest. Ten slotte wordt het vermalen tot een fijn poeder, dat gemakkelijk is op te slaan en op te nemen in een dagelijks dieet.

Ons biologische goji poeder is afkomstig uit de hoogtes van het Qinhai-Tibet plateau in China. Meng het poeder met water om een heerlijk goji bessen sap te maken, of combineer het met andere voedzame ingrediënten voor de ultieme superfood smoothie.