Hygroscopie

Hygroscopie

Hygroscopie

Wat is hygroscopie

Hygroscopie betekent ‘wateraantrekkend’. Het woord is afgeleid uit het Grieks en betekent, dat producten, die hygroscopisch zijn, water (uit de lucht) aantrekken. Dit zie je bij koekjes die slof worden, zout en andere kruidenpoeders die gaan klonteren of snoepgoed dat kleverig wordt. Dit komt omdat de waterdamp moleculen die in de lucht zitten rondom het product door het hygroscopische materiaal worden aangetrokken en zich in de poriën daarvan gaan nestelen.

Wat gebeurt er door hygroscopie?

Hygroscopie zorgt ervoor dat zout gaat klonten, koekjes slof worden en snoepgoed kleverig. Dit komt doordat het vocht zich gaat nestelen in je product, zoals hierboven beschreven.

Nu vraag je je misschien af wat dit voor jouw product betekent? De gevolgen van een hygroscopische reactie op de kwaliteit van een product zijn nihil. Behalve dat het gaan klonten, taai wordt of kleverig aanvoelt, blijven de ingrediënten er kwalitatief hetzelfde van. Je snoep zal er iets minder lekker van worden qua structuur maar de smaak blijft hetzelfde, idem dito met je koekjes en andere producten. Toch is dat meestal niet meer lekker.

De oplossing tegen hygroscopie

Wanneer je merkt dat je hygroscopische poeder klonterig wordt, is dit gemakkelijk te verhelpen door het gewoon weer te vermalen. De klonten gaan eruit en de kwaliteit van het zout blijft hetzelfde.

Tot slot nog een handige tip om te voorkomen dat iets gaat klonteren. Voeg iets toe aan je hygroscopische poeder dat nog meer vocht aantrekt dan je poeder doet. Rijstkorrels bijvoorbeeld. Rijst trekt zeer veel vocht aan. Voeg een aantal korrels toe aan je potje zout en het zout blijft droog en los. Het gaat niet meer klonteren. Bewaar een hygroscopisch poeder ook altijd op een droge plek.

 

 

Al 2012 jaar uw Natuurwinkel

Meer dan 100.000 klanten

Gratis verzending vanaf € 50,-

Alles uit eigen voorraad

Ma- Vr voor 23:59 uur besteld, morgen in huis!

 

22 december 2020
Copyright © 2022 Naturaplaza. Alle rechten voorbehouden.