Keltisch Zee Zout

Keltisch Zee Zout

Keltisch Zee Zout

Wat is Keltisch Zee Zout

Het zout dat men Keltisch zeezout noemt komt uit Frankrijk. Om precies te zijn komt het uit de streek Bretagne in Frankrijk. Er zijn verschillende soorten zee zout (Keltisch zeezout) te verkrijgen. De ene is Sel gris wat grijs zout betekent. Het is de grovere variant van de twee. De andere is het witte tafelzout. Men noemt dit ook wel fleur de sel wat bloem van het zout betekent. Allebei de vormen zijn mineraalrijk en hebben ook vele sporen. Hierdoor krijgt het Keltische zeezout haar eigen uitgesproken smaak. Naast zout is het ook zoet en bitter. Een geweldige combinatie dus. Het Keltische zout is laag aan natriumchloride. Hierdoor is het een heerlijke zacht zout wat eigenlijk zeer vriendelijk voelt in de mond.

Waarom heet Keltisch Zee Zout Keltisch Zee Zout?

Het Keltische rijk is zeer uitgestrekt geweest. Het is werkelijk een buitengewoon groot gebied geweest tot zelfs het begin van Engeland. Zelfs in Schotland en ook Ierland en Wales kan men nog de taal herleiden naar het Gallisch. Het Frans in Bretagne heeft zelfs veel weg van het Engels. De oudheid is in beide landen bewaard gebleven. En de manier waarop de Kelten het zout wonnen is ook gebleven. En daarom is er nog steeds Keltisch zeezout. In Nederland en ook België wordt het Keltische zeezout nog veel geïmporteerd.

Hoe wordt Keltisch Zeezout gewonnen?

Het gebeurt het winnen van zout normaal gesproken? Men laat Zeewater in een bassin lopen en sluit deze vervolgens af. De zon laat het water verdampen en vervolgens blijft er water over. De kracht van de zon! Het zout wordt vervolgens verzameld. Men kijkt vooral ernaar om zoveel mogelijk zout te krijgen. Men kijkt minder naar de kwaliteit. En dat is natuurlijk wel jammer.
Hoe deden de Kelten het? De Kelten legden zout moerassen aan. Het zeewater wordt op een slimme manier binnengelaten en naar een ondiep bassin geleid. Een proces wat ongeveer een week of twee duurt. Hierna wordt het zoutwater in het laatste bassin gedroogd en met de hand opgeschept. Men doet het tegenwoordig nog op dezelfde manier als zo'n 2000 jaar geleden. En dat is natuurlijk wel bewonderenswaardig. De kwaliteit komt ook door dit uitstekende proces.

Waarom is het Winnen van zout op deze manier zo speciaal?

De ondiepe zout moerassen hebben een kleisoort die niet veel voorkomt. De Kelten schijnen hier al kennis van te hebben gehad. Ze wisten blijkbaar al dat het klei zuiverend werkt op het zoutwater. Ook was het zeewater toen nog stukken schoner dan het nu is met al haar vervuiling. Zelfs nu werkt het zuiveringsproces van de Kelten nog geweldig. En dat is te bewonderen natuurlijk. Misschien moeten we meer terug naar de natuur.

De kleur

Er is dus grijs zeezout, maar ook wit en men kan zelfs per seizoen de kleuren onderscheiden. Het is mooi om te zien hoe het zoutwater en de klei met elkaar reageren en zorgen voor de beste soorten zout die er zijn.

Koop nog vandaag Keltisch zeezout! En proef de geschiedenis op je lippen.

 

Al 2012 jaar uw Natuurwinkel

Meer dan 100.000 klanten

Gratis verzending vanaf € 50,-

Alles uit eigen voorraad

Ma- Vr voor 23:59 uur besteld, morgen in huis!

 

Keltisch Zeezout
 1. Keltisch Zeezout Gros Sel de Guerande grof droog 2–4mm
  Keltisch Zeezout Grof Vochtig 0.8-5 mm SKU: 43130-conf
  Vanaf € 2,25
  + -
 2. Keltisch Zeezout Grof Vochtig 0.8-5 mm
  Keltisch Zeezout Grof Vochtig 0.8-5 mm SKU: 30168-conf
  Vanaf € 2,13
  + -
 3. Keltisch Zeezout Fijn Droog 0-1 mm
  Keltisch Zeezout Fijn Droog 0-1 mm SKU: 30170-conf
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 2,25
  + -
 4. Keltisch fleur de sel culinar fijn
  Keltisch Zeezout Fleur de Sel Culinair Fijn SKU: 30210-conf
  Vanaf € 4,70
  + -

6 april 2021
Copyright © 2022 Naturaplaza. Alle rechten voorbehouden.