De smaak van Stevia

Smaakbeleving

Studies hebben uitgewezen dat er zelfs onder de Nederlanders een andere smaakbeleving is. Zo zullen de mensen uit het Noorden en Oosten over het algemeen een grotere acceptatie hebben voor bitter dan de mensen uit het Zuiden (onder de rivieren). Dit is direct terug te vinden in de voorkeur voor bijvoorbeeld bier. Richting België en Frankrijk is er een sterkere voorkeur voor zoetere producten.

Smaak stevioglycosiden

Het smaakprofiel van de verschillende steviolglycosiden is licht verschillend ten opzichte van elkaar en wijkt af ten opzichte van de smaak van suiker. De smaak van stevia en suiker is niet echt vergelijkbaar. Hierdoor hebben mensen die jarenlang suiker hebben gebruikt een gewenningsperiode nodig voor de acceptatie van stevia extract. Over het algemeen blijft de smaak van stevioside langer in de mond aanwezig (nasmaak), proeft anders dan sucrose en kan als bitterder dan suiker worden ervaren met name bij hogere concentraties. Bij rebaudioside A (rebA) worden deze nadelen minder ervaren dan bij bijvoorbeeld stevioside.

Stevia extract bitter

Stevia extract wordt door sommige mensen als bitter ervaren. Stevia heeft een volledig ander smaakprofiel dan suiker. Hierdoor is de smaak totaal afwijkend. Door jarenlang suikergebruik zijn mensen gewend geraakt aan de specifieke zoete smaak van suiker. Stevia heeft een andere smaak dan suiker, een smaak die Europeanen nog niet kunnen thuisbrengen. De eerste keer dat stevia extract wordt gebruikt zal stevia extract mogelijk als "bitter" worden ervaren en heeft een andere nasmaak. Bij langer gebruik van stevia extract zal men net als suiker gewend raken aan de smaak. We adviseren dan ook om stevia extract iets langer te gebruiken en het de kans van gewenning te geven.

Stevia smaak ontwikkeling

De stevia die op dit moment op de markt verkrijgbaar is, is nog steeds in ontwikkeling. Doordat stevia vrij nieuw is voor Europeanen zal in de toekomst de smaak van stevia worden aangepast aan de voorkeur van de gebruikers. Lees hier meer over de misbruik van stevia.

Geïnteresseerd in alternatieve zoetstoffen zoals stevia?