stevioglycosiden

Steviolglycosiden of E960

Vanaf deze dag wordt het gebruik toegelaten, zij het onder strikte voorwaarden. De naam Steviolglycosiden (SVglys ) staat voor een groep van 10 zoetstoffen met allemaal eenzelfde kern Steviol en wordt door de EU aangeduid met de naam E960. De voorwaarden bestaan in een beperking op de maximaal toelaatbare dosis per kilo lichaamsgewicht en voorwaarden op de gehanteerde termen op verpakkingen. De belangrijkste zoetstoffen uit deze groep zijn stevioside en rebaudioside A, oftewel RebA.

Steviolglycosiden gezond zoetmiddel

In 2011 zijn steviolglycosiden opgenomen in de Europese lijst van voedingsadditieven, met E-nummer E960. Een aantal positieve eigenschappen zijn:

- Deze groep zoetstoffen (E960) hebben geen nadelig effect op het gebit en hebben geen invloed op insuline en/of bloedsuikergehalte, waardoor het ook geschikt is voor diabetici. Naar verwachting zullen er de komende tijd veel producten met steviolglycosiden op de markt worden geïntroduceerd.

- De zoetstof is hittestabiel dat wil zeggen, dat de chemische structuur niet veranderd bij verhitting.

Sinds de toelating van E960, is de weg vrij voor stevia om toegepast te worden in allerlei voedingsproducten. Het gebruik van steviolglycosiden in voeding zal naar ons inzien de komende jaren sterk gaan toenemen.

Coca Cola en steviolglycosiden

In Frankrijk is The Coca-Cola Company, drie maanden nadat de Franse overheid rebaudioside A (rebA) officieel als zoetstof had toegestaan, als eerste overgegaan om coca cola stevia te produceren. Hiervoor is Fanta Still, een Fanta-variant zonder koolzuur met stevia extract zoetstof gezoet. Sindsdien is er sprake van een zogenaamde hype waarin grote bedrijven over de rug van stevia extract zoetstof geld proberen te verdienen. Hierbij schuwen ze het niet om klanten te misleiden door misleidende marketing en publicaties, waarvan voorbeelden te over.

Geïnteresseerd in steviolglycosiden?