sucralose

Sucralose nader verklaard - Wat is Sucralose?

De kunstmatige zoetstof sucralose, ook wel bekend onder de naam Splenda, is de enige kunstmatige zoetstof van de "volgende generatie" van suikervervangers met grote zoetkracht. Sucralose bevat geen calorieën en het is ongeveer 600 keer zoeter dan sucrose (witte suiker) - een laagcalorische zoetstof. De zoetkracht kan echter variëren van 320 tot 1.000 keer, afhankelijk van de toepassing in de voeding. Sucralose, het witte kristallijne poeder, proeft heel erg als suiker, maar is intenser in zijn zoetheid. Is sucralose ongezond? Oordeelt u zelf.

Sucralose wordt geproduceerd door normaal suiker (sucrose) te chloreren. Het is dus sucralose gemaakt door de suikermoleculen chemisch te veranderen van de structuur door drie hydroxylgroepen te vervangen door drie chlooratomen.
 
 

Overige kunstmatige zoetstoffen - Suiker of Zoetjes?

Naast bovenbeschreven kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose zijn er veel andere zoetstoffen in de handel. Voor een beschrijving van overige zoetstoffen verwijzen wij naar onderstaande publicatie (pdf).
 


Kunstmatige Zoetstoffen in detail toegelicht

 

Stevia zoetstof- de natuurlijke suikervervanger en enige laagcalorische zoetstof

Sinds eind 2011 is een nieuwe suikervervanger door de EU goedgekeurd voor de toepassing in voedsel. De natuurlijke zoetstof stevia is een goed alternatief voor suiker.

Geïnteresseerd in strooi suiker van de stevia plant?