antioxidanten

Antioxidanten

Wat zijn Antioxidanten? Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen geen schade aanrichten in ons lichaam. Vrije radicalen zijn agressieve moleculen, die ontstaan bij oxidatieprocessen in ons lichaam. Een vrije radicaal was eens een normale atoom in je lichaam, die door het verlies van een elektron een vrije radicaal is geworden.

Vrije Radicalen

Die vrije radicalen zijn niet altijd slecht: ze maken indringers als bacteriën onschadelijk en zijn dus onmisbaar. Maar ze vallen ook normale cellen aan en zorgen zo voor een versnelde oxidatie (veroudering) van die cellen.

Om de oxidatieve werking van vrije radicalen te beheersen heeft je lichaam antioxidanten nodig. Sommige antioxidanten maakt je lichaam zelf aan, zoals glutathion en melatonine. Andere soorten krijg je binnen via je voeding, zoals bijvoorbeeld vitamine C en E.

Antioxidanten hebben een overvloed aan elektrons en kunnen deze “doneren” aan vrije radicalen, die daarmee weer normale moleculen worden.

Antioxidanten maken vrije radicalen onschadelijk

Oxidatie

Oxidatie in het lichaam is een normaal proces. Oxideren betekent: zich met zuurstof verbinden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door vervuiling, zware metalen, (sigaretten)rook, chemische stoffen en een ongezond dieet.

Oxidatie verhogende factoren zijn:

  • stress
  • ontstekingen
  • extreem sporten
  • hoge calorie-inname
  • ziekte

Eigenlijk kun je zeggen: een mens kan niet zonder zuurstof, maar je gaat er ook langzaam aan dood. Een ander woord voor oxideren is roesten. Een mens roest tijdens zijn leven als het ware langzaam weg.

In welke voeding zitten antioxidanten?

Anti-oxidanten komen voor in ontzettend veel verschillende biologische ingrediënten.
Een kleine greep uit onze collectie:

Acai, Bijenpollen, Blauwe Bessen, Boerenkool, Cacaobonen, Citroen-Gember, Chlorella, Cranberries, Gojibessen, Gerstegras, Jeneverbessen, Kurkuma, Lucuma, Matcha, Paddenstoelen, Pompoenpitten, Rode Uien, Wortels en Yerba Maté.