Wat is vriesdrogen?
Vriesdrogen is een techniek, die wordt toegepast voor het conserveren van levensmiddelen en geneesmiddelen. Het is een industriële methode om zaken te drogen bij temperaturen onder het vriespunt.
Voor voedsel gaat vriesdrogen in principe in vier stappen. Het voedsel wordt eerst geprepareerd. Vervolgens wordt het snel ingevroren bij zeer lage temperaturen (ongeveer -40 °C). Dit verkleint de kans op beschadigen door het bevriezen. Hoe sneller het voedsel wordt ingevroren, hoe minder groot de ijskristallen worden. Dit is weer beter voor het droogproces.
Na het vriezen wordt het voedsel in twee stappen gedroogd. Bij een verlaagde luchtdruk wordt eerst langzaam, duurt enkele dagen, het grootste gedeelte van het ijs verwijderd door sublimatie. Dit wil zeggen dat het ijs niet eerst ontdooid, maar direct verdampt uit zijn vaste vorm. Dit droogproces vindt plaats bij een temperatuur die tientallen graden onder het vriespunt ligt. Het sublimeren duurt wel langer onder deze lage temperaturen, echter zorgt dit proces wel voor een optimaal behoud van smaak en textuur. In de laatste fase wordt het voedsel na gedroogd om de laatste restjes water te verwijderen.
Voordelen van Vriesdrogen
Het vriesdrogen van levensmiddelen kent de volgende voordelen:
- Het algemene voordeel van vriesdrogen, is de verbeterde conservering. Micro-organismen zoals bacteriën kunnen namelijk niet vermenigvuldigen in een te droge omgeving.
- De houdbaarheid van het voedsel wordt aanzienlijk verlengd.
- De voeding blijft al zijn goede voedingsstoffen behouden. Zo blijft gevriesdroogde groente en fruit vol vitamines en mineralen.
- De smaak en textuur blijven op deze manier van drogen beter behouden.
- Het volume en gewicht nemen af, waardoor het voedsel minder ruimte inneemt.