Eco Wasmiddel

Welkom op onze ecologische wasmiddel pagina. Op deze pagina vind je een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele wasmiddelen. Onze wasmiddelen zijn gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten die op biologische wijze afbreekbaar zijn.

... Lees meer
3 producten
Sorteer op
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 11,83
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 3,32
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 3,34

Wat is eco wasmiddel? Het gebruik van eco wasmiddel

Eco wasmiddel is eigenlijk een afkorting van ecologisch wasmiddel, waarmee een natuurlijk wasmiddel, of te wel een biologisch wasmiddel wordt bedoeld. Eco wasmiddel is, kortom, wasmiddel dat op ecologisch verantwoorde wijze is gemaakt en ook op milieuvriendelijke wijze te gebruiken is. Eco wasmiddel past perfect binnen een milieubewust manier van leven.

Een milieuvriendelijk alternatief

Traditionele wasmiddelen bevatten onder meer synthetische geurstoffen, maar ook andere stofjes die op niet-duurzame wijze worden gewonnen. Bij Naturaplaza vind je alleen eco wasmiddelen, met 100% natuurlijke ingrediënten die op biologische wijze afbreekbaar zijn.

Voorbeelden van biologische wasmiddelen zijn zwarte zeep en jasmijn wasmiddel van het merk Najel. Ook heeft Naturaplaza een brede selectie wasnoten met speciale waszakjes. Je kunt deze voor verschillende reinigingsdoeleinden gebruiken. Meer details vind je door op het middel te klikken.

Wat zijn wasnoten eigenlijk?

Wasnoten worden ook wel zeepnoten genoemd. Verrassend genoeg zijn het echte noten, die aan de Sapindus Mukrossi boom groeien. In de noten zit het werkzame bestanddeel Saponine, wat in de wasnoot als zeep fungeert. Het grappige is saponine ook voorkomt in onder meer aardappelen, erwten, spinazie en tomaten. Laat het nu net zo zijn dat tomaten bekend staan als de allerergste vlekkenmakers. Dat is nog eens de wereld op zijn kop.

Waar vind je wasnoot-bomen?

Wasnoten groeien met name in Nepal en India, maar ook op het internet blijken er meer dan genoeg te staan. In Aziatische landen worden wasnoten uit de 15 meter hoge wasnootboom al eeuwenlang gebruikt om vuile was mee schoon te maken. De wasnoot-vruchten worden in de maanden september en oktober geplukt, terwijl er in maart en april al witte bloemen aan groeien.

Gebruik wasnoten

Gebruik 8 halve wasnoten voor het wassen van de was. Het beste is om een sok of katoenen zakje om de wasnoten heen te doen. De wasnoten zijn gemiddeld 1 tot 3 keer te gebruiken. Dit ligt aan de tempratuur waarmee de was gewassen wordt.

De wasnoten gaan namelijk 1 keer mee als de was op 90 graden gewassen wordt. Bij 60 graden gaan de wasnoten 2 keer mee. Op een lage tempratuur (30 tot 40 graden) wassen zorgt ervoor dat de wasnoten wel 3 keer gebruikt kunnen worden.

Het beste is om het zakje met wasnoten direct na het wassen te verwijderen uit de was. Dit voorkomt geurtjes en eventueel vlekken bij lichtere was.

Wasnoten kopen

Bij Naturaplaza kun je terecht voor het kopen van Indische wasnoten. Deze wasnoten zijn beschikbaar in verpakkingen van 1 kilo. Weet jij nog niet helemaal zeker of wasnoten iets voor jou zijn? Koop dan een proefzakje met wasnoten bij ons.

Ook verkopen wij katoenen zakjes om de wasnoten in te doen tijdens het wassen. Het zakje zorgt ervoor dat de noten niet door de wasmachine verspreid raken maar wel de waskracht behouden voor een heerlijk schone was,

Van Homo Sapiens tot Homo Saponines

Saponine is de kleverige stof die in wasnoten aantreft. Deze stof zorgt voor het gewenste zeep-effect. De Saponine werkt eigenlijk hetzelfde als een gewoon stuk handzeep. Als de nootschalen met warm of koud water in contact komen, lost de natuurzeep op tot een oplossing.

Het voordeel van wasnoten is dat ze niet stinken (ze ruiken neutraal) en je kunt ze voor elke soort was gebruiken, van fijne tot bonte was. Plus je hebt vaak geen wasverzachter nodig.

Heerlijk geurende was creëren

Oké, dus wasnoten ruiken niet. Dat betekent dat de was die met wasnoten gewassen is, ook niet zal ruiken. De meeste mensen houden van was die lekker frist ruikt, bijvoorbeeld naar lavendel. Gelukkig is het niet zo moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Je kunt gewoon een paar drupjes essentiele olie toevoegen. Ook voor essentiele oliën kun je bij Naturaplaza goed terecht. Je doet de paar druppeltjes essentiële olie heel eenvoudig in het wasmachinebakje.

Wassen van je huisdier: van car wash naar cat wash

Oké, misschien is het wassen van je kat geen goed idee. Katten houden er absoluut niet van nat gespetterd te worden en als je toch snode plannen hebt, ruiken ze meteen nattigheid. Maar een hond zal geen nee zeggen tegen een lekkere wasbeurt.

Wist je dat je wasnoten behalve als wasmiddel ook als biologische shampoo kunt gebruiken? Wasnoten zijn een ideaal eco wasmiddel om de vacht van je huisdier mee schoon te schrobben zonder nare bijeffecten.

Zwarte Aleppo zeep vloeibaar

De vloeibare zwarte Aleppo zeep met olijfolie van het merk Najel is een uitermate veelzijdig ecologisch wasmiddel. Het wasmiddel heeft zijn oorsprong in het zuidoosten van Marokko en is – tot onze grote vreugde – 100% natuurlijk, plus biologisch afbreekbaar.

De olijfolie is ideaal voor het verwijderen van vettige oppervlakten. Je kunt de vloeibare Aleppo zeep zowel binnen als buiten (in de tuin) gebruiken. De zeep helpt om vetvlekken uit kleding te wassen.

Hoe verwijder je vlekken? Simpel: je wrijft de vetvlek met wat zeep in (uiteraard aan de binnenkant van het kledingstuk), daarna was het kledingstuk machinaal op een programma met koude temperatuur. Het resultaat: een verrassend schoon en heerlijk zacht kledingstuk. Ook onze 100% natuurlijkvriendelijke wasmiddelen met jasmijngeuren zorgen voor diepe reiniging.

Naturaplaza’s groene wasmiddelen

‘Groen’ is een andere benaming voor ecologische wasmiddelen. Dit zijn wasmiddelen die ecologisch verantwoord zijn. Wasnoten zijn uiteraard razend populair. Als je klaar bent met het wassen met zeepnoten kun je ze gewoon op de composthoop gooien. Een klein nadeel van wasnoten is dat ze vet niet oplossen. Als textiel vettig is, moet je dit voorbehandelen.

Wasmiddelen die ‘biologisch’ genoemd mogen worden, dienen voor minstens 98 procent biologisch afbreekbaar te zijn. Dat betekent dat hooguit 2 procent niet afbreekbaar is, wat niet erg veel is. Biologische wasmiddelen bevatten bovendien geen bleekmiddelen of fosfaten.

Andere pluspunten zijn dat de verpakkingen van de producten volledig recyclebaar zijn en dat het wasmiddel niet is getest op het dieren. Kortom: niemand hoeft onnodig te lijden en dat is precies zoals de wereld zou moeten zijn. Biologische wasmiddelen is wat planeet aarde in de eenentwintigste eeuw nodig heeft om zaken als klimaatvervuiling het hoofd te kunnen bieden.

Een duurzaam huishouden creëren

In één keer omschakelen naar een duurzaam huishouden kan erg hectisch zijn. Het is aan te raden dit in stappen te doen (elke bijdrage is er immers één). Overstappen naar biologisch wasmiddel is een kleine – maar heel belangrijke – stap in de goede richting die de meeste mensen zich prima kunnen veroorloven.

Natuurlijke bestanddelen hebben bovendien geen negatieve impact op bijvoorbeeld de gevoelige huid en zullen veel minder snel voor irritatie zorgen.

Waarom biologisch wasmiddel gebruiken?

Mensen hebben nogal eens last van allergieën, soms zijn dit allergieën die heel moeilijk naar een specifiek stofje te herleiden zijn. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een huidreactie krijgt als je een bepaald wasmiddel gebruikt. Dat kan onder meer komen door synthetische stofjes in ‘gewone’ wasmiddelen. Niet iedereen kan hier tegen.

Bijgevoegde allergenen als parfum kunnen ook voor huidirritatie zorgen: niet erg handig gezien je je kleding direct op de huid draagt.

Wassen met baking soda

Biologisch zuiveringszout, ook wel ‘baking soda’ genoemd, kan een zuiverende werking hebben voor je was. Hoewel het witte poeder vooral gebruikt wordt voor het maken van luchtige baksels om op te peuzelen, kun je het ook prima gebruiken om mee schoon te maken.

Een eerste voordeel van baking soda is dat het tamelijk goedkoop is. Daarnaast is baking soda ideaal voor het verwijderen van scherpen geuren in kleding, veroorzaakt door bacteriën in zweet of uit vieze vaat- en handdoeken.

Gewone wasmiddelen bevatten meestal niet genoeg enzymen om de stank veroorzakende bacteriën te lijf te kunnen. Baksoda kan de pH-waarde van water reguleren, waardoor zeep beter zijn werk kan doen om luchtjes te lijf te gaan.

Je kunt zuiveringszout ook gebruiken als wasverzachter, bijvoorbeeld ter vervanging van een synthetische wasverzachter. Zo denk je aan het milieu, terwijl je geen last hoeft te hebben van stugge en stijve kleren, die onaangenaam aanvoelen op het lichaam. Bovendien kunnen gewone wasverzachter zeepresten achterlaten, waardoor zweetgeurtjes sneller de kop opsteken.

Wist je dat baking soda zelfs kunt gebruiken voor het schoonmaken van een strijkijzer? Baksoda is namelijk een zacht schuurmiddel, waarmee je op subtiele wijze vocht- en zeepvlekken van het strijkijzer kunt verwijderen.

Hoe doe je dat? Simpel: je maakt eerst een soort dikke ‘paste’ van zuiveringszout en water en wrijft dit vervolgens met een schone doek over de oppervlakte van het strijkijzer. Een doek met bleke azijn haalt de laatste sodarestjes weg.

Katoenen kleding biologisch wassen

Een ecologisch wasmiddel gebruiken is de beste manier om je biologische beddengoed en kleding van katoen te wassen. Er is zelf wasbaar maandverband van katoen. Je wilt al deze zaken, die rechtstreeks op het lichaam aansluiten, natuurlijk het liefst ecologisch wassen en hiervoor geen synthetische producten gebruiken. Op die manier voorkom je eventuele allergische reacties.

Extra aandacht voor speciale baby- en kinderkleding

Baby’s en kleine kinderen zorgen voor extra wasgoed. Biokatoenen kinderkleding, zoals uitwasbare luiers en spuugdoekjes, is geheel vrij van schadelijke stoffen en voelt bovendien lekker zacht aan. Met een zwemluier van bio katoen kun je ook met je kindje het zwembad in gaan. Je wilt deze biologische kinderkleding natuurlijk ook met een biologisch wasmiddel uitwassen.

Gebruik van ecologische vlekkensprays

Vlekkensprays zijn er om hardnekkige vlekken te verwijderen die een gewoon wasmiddel er niet uit kan halen. Je kunt hiervoor een sterk chemisch goedje gebruiken, maar een beter alternatief is een ecologische vlekkenspray. Deze helpt je op milieuvriendelijke wijze verder.

Ecologisch met Naturaplaza

Naturaplaza heeft alleen bewezen effectieve ecologische wasmiddelen in het assortiment. Milieuvriendelijke productie van wasmiddelen is één ding, maar het heeft natuurlijk weinig zin dergelijke producten te gebruiken als ze niet effectief zijn. Onze wasmiddelen staan hoog aangeschreven. Uit praktijkervaring is gebleken dat ze effectief zijn en datgenen doen wat ze beloven. Daarnaast zijn er ook wasmiddelen met een fijne en frisse geur zoals jasmijn wasmiddel.

Bent u naast ecologische wasmiddel ook op zoek naar natuurlijke verzorgingsproducten? Dan ben je bij Naturaplaza aan het juiste adres. In ons assortiment hebben wij verschillende verzorgingsproducten zoals zeepjes, shampoo, conditioner, scrub etc. die gemaakt zijn met natuurlijke ingrediënten. Deze producten zorgen voor een zachtere huid en zijn daarnaast ook nog eens beter voor het milieu.