• Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen vooraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis

Dorstlesser vs. energiedrank

Dorstlesser vs. energiedrank

De meeste verkrijgbare sportdranken kunnen in drie categorieën ingedeeld worden: energiedranken, dorstlessers en eiwitdranken. Voor bijvoorbeeld inline skaters zijn de eerste twee soorten belangrijk. Hieronder volgt een uitleg over het verschil.

Dorstlessers

Dorstlessers zijn bedoeld om snel water aan te vullen. Ze bevatten meestal weinig koolhydraten, en dus ook weinig energie. De concentraties van deze dranken zijn ongeveer 6-10% koolhydraten. De meeste zijn isotoon of hypotoon. Als de drank ongeveer dezelfde concentratie deeltjes heeft als de lichaamsvloeistoffen (4 tot 8 gram koolhydraten per 100ml), wordt de drank isotoon genoemd, als de concentratie hoger is, wordt ze hypotoon genoemd. Door lage concentratie en osmoliteit (aantal deeltjes per liter) wordt het water snel geabsorbeerd en is de aanvulling van de vochtvoorraad optimaal.
 
 

Energiedranken

Energiedranken leveren zowel vocht als koolhydraten die je nodig hebt voor, tijdens en na een tocht of training. Hoe meer koolhydraten, hoe meer energie. De dranken met meervoudige koolhydraten (maltodextrine, zetmeel) worden in een langzamer, maar regelmatiger tempo opgenomen en zijn niet zo zoet van smaak als dranken met enkelvoudige koolhydraten (glucosedruivensuiker). Deze dranken zijn meestal vrij geconcentreerd en bevatten toegevoegde vitaminen en mineralen.

Het nadeel van de dranken met 10% koolhydraten en meer is, dat ze langzamer door het lichaam worden opgenomen dan dranken met 6-8% koolhydraten. Tijdens het skaten kan dit problemen opleveren, maar na afloop zijn ze uitstekend geschikt om de verliezen te compenseren.

Vaak worden verschillende dranken door elkaar gebruikt: afwisselend energiedrank en dorstlesser. Wanneer je achter elkaar een 4% en 22% glucoseoplossing drinkt, worden ze in de maag met elkaar vermengd en het resultaat is dan een 13% oplossing.
Het effect van de 4% oplossing (snelle vochtopname) wordt geremd, omdat de mix nu geconcentreerd is geworden. Het is dus hetzelfde als dat je tweemaal een 13% oplossing hebt gedronken.
 
 

Eiwitdranken

Eiwitrijke drankjes zijn laag in calorieën en gemakkelijk te verteren. Ze zijn vaak een erg handige manier om een grote hoeveelheid eiwitten consumeren zonder de gebruikelijke consumptie van calorieën. Het helpt bij het herstel van de spieren na het sporten, en helpt bij het metabolisme versnellen door het verbeteren van spierontwikkeling.
 
 

Wanneer een energiedrank en wanneer een dorstlesser?

Als je een tocht skate bij zeer warm weer kan het vochtverlies oplopen tot bijna 2 liter per uur! Dit zijn enorme verliezen en die moeten meteen worden aangevuld.
In dit geval is tekort aan water de beperkende factor en zijn koolhydraten minder belangrijk. In zo'n situatie kies je dan ook voor een dorstlesser. Als het kouder is, dan is het te verwachten vochtverlies niet zo groot. Bij langere tochten is het aanvullen van koolhydraten veel belangrijker. De voorkeur gaat dan uit naar een energiedrank.

In minder extreme situaties moeten we een compromis zoeken. Bij elke tocht of wedstrijd moet je je dus opnieuw afvragen wat het belangrijkste is: koolhydraten aanvullen of water aanvullen? Afhankelijk van het te verwachten vochtverlies moet je dan de keuze maken voor dorstlesser, energiedrank of een compromis.

Door voor en na de training je gewicht te meten kunt je inzicht krijgen in het geleden vochtverlies. Je moet zoveel drinken dat de vochtbalans en energievoorraad op peil blijven. Maar de hoeveelheid moet geen klachten veroorzaken. Normaal gesproken is 150-250 ml. sportdrank per kwartier inspanning voldoende om de behoefte aan vocht te dekken tijdens een tocht.
Bij warm weer en hoge luchtvochtigheid is het echter niet genoeg. Voor zo'n situatie geldt het advies: drink zoveel mogelijk.


 

Geïnteresseerd in natuurzuiver water?

Al meer dan 8 jaar uw betrouwbare online Natuurwinkel

Meer dan 100.000 klanten gingen u voor

Gratis verzending vanaf €65

Alles uit eigen voorraad

Vandaag voor 17:00 uur besteld = Morgen in huis!


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Webshop Keurmerk