• Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen voorraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis

Fluor in tandpasta

Fluor in tandpasta

Er worden veel tegenstrijdige berichten geschreven over fluoride in tandpasta. We hebben vele berichten gelezen en hieronder volgt onze mening.

Veel consumenten kopen een tandpasta met fluoride omdat ze denken dat hun tanden daardoor sterker worden. Hiervoor is echter niet veel overtuigend bewijs. Anders dan bij een tekort aan echte voedingstoffen, zoals calcium en magnesium, is er bij mensen geen enkele aandoening die kan ontstaan door een fluoridetekort, ook tandbederf dus niet.

Fluoride versterkt tandglazuur

Fluoride versterkt het tandglazuur. Het gaat hierbij echter niet om een systemisch effect (een "tekort" aan fluoride), maar om het lokale effect ervan. Gaatjes ontstaan doordat de zuren die bacteriën produceren in tandplaque het glazuur oplossen. Als er fluoride aanwezig is (na het poetsen dus), wordt dit ingebouwd in het glazuur (heel basaal: een soort neerslagreactie zoals bij scheikunde). Dit 'nieuwe' glazuur met fluoride-ionen ingebouwd is meer zuurbestendig. Dus ook tegen de zuuraanvallen in tandplak.


Fluoride gevaarlijk?

Fluoride draagt op deze manier bij aan de mondgezondheid. Hiervoor is overtuigend wetenschappelijk bewijs te vinden. Voor de onderzoeken verwijzen we naar PubMed, een van de bekendste medische databases voor wetenschappelijke artikelen. Dat fluoride in hoge doses dodelijk is, klopt. Echter, de hoeveelheid die bij het tandenpoetsen wordt gebruikt (een doperwt), is niet schadelijk, zeker niet omdat het grootste gedeelte wordt uitgespuugd. De fluoride die dan alsnog wordt doorgeslikt wordt keurig door het lichaam afgevoerd. Gevaar bij kleine kinderen is dat zij in 1 keer de tube leegeten. Dit kan voor een gevaarlijke situatie zorgen. Fluoride heeft veel bijgedragen aan het tegengaan van tandbederf in deze westerse wereld waar veel suiker wordt gegeten. In delen van de wereld waar geen suiker voorhanden is, komen gaatjes ook veel minder voor. Voor een goede mondgezondheid lijkt fluoride in deze westerse wereld dus belangrijk. 


Geïnteresseerd in tandpasta's zonder fluoride?

Al meer dan 8 jaar uw betrouwbare online Natuurwinkel

Meer dan 100.000 klanten gingen u voor

Gratis verzending vanaf €65

Alles uit eigen voorraad

Vandaag voor 17:00 uur besteld = Morgen in huis!


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Webshop Keurmerk