• Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen vooraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis

Honingkruid of stevia

Honingkruid of stevia

Honingkruid, de Nederlandse benaming voor Stevia rebaudiana, is een plant die van oorsprong uit subtropisch en tropisch Zuid- en Centraal-Amerika komt. Honingkruid komt nog in het wild voor op de hoogvlakte in het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. De honingkruid plant wordt daar door de oorspronkelijke bewoners, de Guarina-indianen, al eeuwenlang gebruikt als gezond zoetmiddel in medicinale drankjes en in kruidenextracten.

Honingkruid plant

De best bruikbare zoete bestanddelen oftewel steviolglycoside (rebaudioside / rebA en stevioside) bevinden zich in de bladeren van het honingkruid. De bestanddelen steviolglycoside worden middels extractie uit de honingkruid bladeren gewonnen.

De honingkruid plant wordt in Europa veelal als eenjarig gewas gekweekt, maar kan in een gunstig klimaat als meerjarige plant worden gehouden. De plant kan meer dan één meter hoog worden en heeft smalle bladeren die tot drie centimeter lang zijn.

De gezonde bestanddelen van de honingkruid plant worden tegenwoordig naast toepassing in voedingsmiddelen ook gebruikt in gezichtscrèmes, handcrèmes, voetenzalven, lippenbalsems en tandpasta’s.


Honingkruid zoetstof

Zoetstoffen op basis van stevia rebaudiana oftewel honingkruid worden met name in Japan als natuurlijke zoetstof voor frisdranken gebruikt. Hoewel de honingkruid plant in de landen van herkomst al eeuwen wordt gebruikt als gezonde stevia zoetstof, was toepassing ervan in geconcentreerde vorm in levensmiddelen tot eind 2011 niet toegestaan in de Europese Unie, uitgezonderd Frankrijk. Dit omdat de veiligheid van zoetstof Stevia volgens de Wetenschappelijke Voedingsmiddelencommissie van de Europese Unie niet vaststond.

 

Geïnteresseerd in zoetstoffen zoals stevia?

Al meer dan 8 jaar uw betrouwbare online Natuurwinkel

Meer dan 100.000 klanten gingen u voor

Gratis verzending vanaf €65

Alles uit eigen voorraad

Vandaag voor 17:00 uur besteld = Morgen in huis!


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Webshop Keurmerk