• Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen voorraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis

Nieuwe zoetstof

Zoals u wellicht weet, zijn vele van de op de markt verkrijgbare zoetstoffen de laatste tijd in opspraak geraakt, waaronder bijvoorbeeld aspartaam. De zoetstoffen worden in allerlei producten gebruikt, waaronder zoetjes, dranken, siropen, dessertproducten, snacks, suikerwerk, jam, ijs, bakkerswaren enzovoort.

Naast de bekende kunstmatige suikervervangers die langzamerhand in de 20ste en 21ste eeuw de markt hebben veroverd bestaan er ook natuurlijke alternatieven. Stevia is een voor de Europese markt nieuwe zoetstof en een goed alternatief voor mensen die wel de zoete smaak wensen zoals men die gewend is van suiker maar niet de nadelen willen van suiker of kunstmatige suikervervangers.

Nieuwe zoetstof gezond?

Stevia, oftewel Stevia rebaudiana of ook wel honingkruid genoemd, is een plant die van oorsprong uit subtropisch en tropisch Zuid- en Centraal-Amerika komt. 

Stevia zoetstof staat aan de basis om een algemeen geaccepteerde nieuwe zoetstof te worden.

Tegenwoordig wordt van de Steviaplant een nieuwe stevia zoetstof gemaakt, die tot 300 keer zo zoet als suiker. Stevia zoetstof past in het rijtje van de suikervervangers, met als voordeel dat stevia van natuurlijke oorsprong is.

De zoetstof is daarmee een lekker en gezonder alternatief voor suiker en chemische zoetstoffen. De werkzame bestanddelen van de steviaplant hebben voordelen voor de gezondheid. Hier staan enkele overige voordelen voor de gezondheid benoemd.

 

Nieuwe zoetstof suikervervanger?

Stevia zoetstof kan dienen als suikervervanger, echter niet in alle gevallen. Momenteel zijn vele proeven gaande om het smaakprofiel van de nieuwe zoetstof stevia nog te verbeteren. Stevia zoetstof heeft namelijk een ander smaakprofiel dan de alom bekende suiker. Stevia zoetstof neigt naar een licht bittere nasmaak bij overdosering en heeft een andere aftertaste (nasmaak) bij hogere concentraties.

Het is dus van belang bij de toepassing van stevia zoetstof extract als suikervervanger de concentraties eerst goed uit te proberen. 

Het zal lastig worden voor stevia om een algeheel alternatief voor suiker te worden en suiker geheel te vervangen, aangezien suiker ook nog andere eigenschappen draagt die Stevia niet bezit. Zo wordt suiker gebruikt als goedkope vulstof (bulkstof) en heeft suiker een goede conserverende werking. Het komt dus duidelijk aan op de toepassing. In Japan is het marktaandeel van stevia inmiddels 30-40%, dus wat dat betreft is er nog genoeg groeipotentieel voor Stevia in Europa.


Geïnteresseerd Stevia?

Al meer dan 8 jaar uw betrouwbare online Natuurwinkel

Meer dan 100.000 klanten gingen u voor

Gratis verzending vanaf €65

Alles uit eigen voorraad

Vandaag voor 17:00 uur besteld = Morgen in huis!


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Webshop Keurmerk