• Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen vooraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis

Stevia plant en terminologie

Stevia plant en terminologie

Hieronder hebben wij een aantal termen rondom het thema stevia plant en steviolglycosiden op de rij gezet, omdat we merken dat bepaalde termen regelmatig door elkaar worden gebruikt:

Hiermee wordt de stevia plant of honingkruid (Süßkraut) aangeduid waarvan de bekendste en meest bruikbare stevia plant: Stevia rebaudiana (Bertoni). Deze stevia plant is al eeuwenlang gekend door de Indianen in Paraquay en Brazilië om haar gezonde en geneeskrachtige werking.

Met Steviolglycoside , behorende tot de natuurlijke intensieve zoetstoffen, wordt een groep zoetstoffen (10) bedoeld die wordt gewonnen uit de bekendste stevia plant (Stevia rebaudiana). In 2011 werd steviolglycoside opgenomen in de Europese lijst van voedingsadditieven, met E-nummer E960

Stevia plant - stevia rebaudiana (Bertoni)

Hiermee wordt de stevia plant of honingkruid (Süßkraut) aangeduid waarvan de bekendste en meest bruikbare stevia plant: Stevia rebaudiana (Bertoni). Deze stevia plant is al eeuwenlang gekend door de Indianen in Paraquay en Brazilië om haar werking.


Steviolglycoside / E960 oftewel SVglys

Met Steviolglycoside, behorende tot de natuurlijke intensieve zoetstoffen, wordt een groep zoetstoffen (10) bedoeld die wordt gewonnen uit de bekendste stevia plant (Stevia rebaudiana). In 2011 werd steviolglycoside opgenomen in de Europese lijst van voedingsadditieven, met E-nummer E960

Steviolglycoside heeft geen nadelig effect op het gebit en heeft geen invloed op insuline en/of bloedsuikergehalte, waardoor het ook geschikt is voor diabetici. Het kenmerk van alle steviolglycosiden is dat ze een Steviol-kern hebben.

Uit de stevia plant wordt door middel van waterextractie en filtertechnieken de twee belangrijkste zoetstoffen stevioside en rebaudioside A gewonnen, die heden ten dage worden gebruikt in allerlei steviarecepten.


Stevioside (steviapoeder)

Zoetstof (stevia extract poeder) van natuurlijke oorsprong gewonnen uit de bladeren van de stevia plant. Het percentage bijvoorbeeld Stevioside 95% duidt op de zuiverheid van de zoetstof. Stevioside heeft over het algemeen een iets bitterder smaakprofiel dan RebA 95% bij overdosering. De zoetkracht is tot 300 keer zoeter dan suiker (sucrose).


Rebaudioside A oftewel RebA (steviapoeder)

Zoetstof (stevia extract poeder) van natuurlijke oorsprong Rebaudioside A oftewel RebA gewonnen na extractie van de bladeren van de stevia plant. Het percentage bijvoorbeeld RebA 95% duidt op de zuiverheid van de zoetstof. Zoetkracht tot 450 keer zoeter dan suiker (sucrose). Deze zoetstof wordt over het algemeen als iets minder bitter ervaren.


Stevia fluid extract (stevia vloeibaar extract)

Stevia poeder extract opgelost in vloeistof (water etc.), te gebruiken voor een steviarecept en steviadrank. Stevia fluid extract is ongeveer 150 keer zoeter dan de reguliere suiker (sucrose). 


Stevia smaakprofiel

Meer hierover kunt u lezen in het volgende artikel: Stevia smaak


Geïnteresseerd in alternatieve zoetstoffen?

Al meer dan 8 jaar uw betrouwbare online Natuurwinkel

Meer dan 100.000 klanten gingen u voor

Gratis verzending vanaf €65

Alles uit eigen voorraad

Vandaag voor 17:00 uur besteld = Morgen in huis!


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Webshop Keurmerk