• Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen voorraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis

Steviolglycosiden E960

Steviolglycosiden E960

Steviolglycosiden zijn in de USA, Australië en Nieuw Zeeland sinds eind 2008 toegestaan als zoetstof. In andere landen als Japan , Brazilië en Korea worden steviolglycosiden gezien als natuurlijke bestanddelen en daardoor geaccepteerd voor het gebruik in levensmiddelen.

De Franse overheid heeft in 2009 het stevia-ingrediënt rebaudioside A officieel toegestaan als zoetstof. In april 2010 heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) het gebruik van steviolglycosiden (SVglys) als zoetstof in voedingsmiddelen als veilig beoordeeld. Daarna keurde de Europese Commissie het gebruik van de zoetstof in juli 2011 goed. Het Europees Parlement volgde met een goedkeuring op 14 november 2011.

Steviolglycosiden of E960

Vanaf deze dag wordt het gebruik toegelaten, zij het onder strikte voorwaarden. De naam Steviolglycosiden (SVglys ) staat voor een groep van 10 zoetstoffen met allemaal eenzelfde kern Steviol en wordt door de EU aangeduid met de naam E960. De voorwaarden bestaan in een beperking op de maximaal toelaatbare dosis per kilo lichaamsgewicht en voorwaarden op de gehanteerde termen op verpakkingen. De belangrijkste zoetstoffen uit deze groep zijn stevioside en rebaudioside A, oftewel RebA.

 

 

Steviolglycosiden gezond zoetmiddel

In 2011 zijn steviolglycosiden opgenomen in de Europese lijst van voedingsadditieven, met E-nummer E960. Een aantal positieve eigenschappen zijn:

- Deze groep zoetstoffen (E960) hebben geen nadelig effect op het gebit en hebben geen invloed op insuline en/of bloedsuikergehalte, waardoor het ook geschikt is voor diabetici. Naar verwachting zullen er de komende tijd veel producten met steviolglycosiden op de markt worden geïntroduceerd.

- De zoetstof is hittestabiel dat wil zeggen, dat de chemische structuur niet veranderd bij verhitting.

Sinds de toelating van E960, is de weg vrij voor stevia om toegepast te worden in allerlei voedingsproducten. Het gebruik van steviolglycosiden in voeding zal naar ons inzien de komende jaren sterk gaan toenemen.
 
 

Coca Cola en steviolglycosiden

In Frankrijk is The Coca-Cola Company, drie maanden nadat de Franse overheid rebaudioside A (rebA) officieel als zoetstof had toegestaan, als eerste overgegaan om coca cola stevia te produceren. Hiervoor is Fanta Still, een Fanta-variant zonder koolzuur met stevia extract zoetstof gezoet. Sindsdien is er sprake van een zogenaamde hype waarin grote bedrijven over de rug van stevia extract zoetstof geld proberen te verdienen. Hierbij schuwen ze het niet om klanten te misleiden door misleidende marketing en publicaties, waarvan voorbeelden te over.
 
 

Geïnteresseerd in steviolglycosiden?

Al meer dan 8 jaar uw betrouwbare online Natuurwinkel

Meer dan 100.000 klanten gingen u voor

Gratis verzending vanaf €65

Alles uit eigen voorraad

Vandaag voor 17:00 uur besteld = Morgen in huis!


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Webshop Keurmerk