suikerverslaving

Suikerslaving

Hedendaagse suikereconomie

Suiker (sucrose) en andere zoetstoffen zijn al langere tijd een actueel onderwerp van gesprek. Verschillende studies hebben aangetoond, dat suiker ongezond is voor het menselijke lichaam. Dit heeft ermee te maken dat mensen zich er steeds bewuster van worden, dat onze voeding en dranken tegenwoordig overvult zijn met suikers en suikervervangers. Hierdoor wordt de drang van mensen naar een zoete smaak steeds sterker en kunnen we spreken van een ware suikerverslaving in grote delen van de wereld. Om te doorgronden hoe het zover heeft kunnen komen, is een stukje geschiedenis over suiker of sucrose van belang.

Relatie tussen Obesitas en Suikerproductie

Suikerverslaving stimuleert groei 

Suiker of sucrose is een goedkope bulkstof en wordt daarom in zeer veel voedingsproducten gebruikt. Hierdoor is de drang naar zoet steeds groter geworden bij de wereldbevolking en kan men gerust spreken van een ware suikerverslaving.

Van de wereldwijde suiker of sucrose productie is ongeveer 80% rietsuiker en de rest voornamelijk gemaakt van suikerbieten. De globale suikerproductie is gestegen van circa 53 miljoen ton in 1960 naar 168 miljoen ton in 2011, een gemiddelde groei van 12% op jaarbasis. Onze suikerverslaving heeft geleidt tot een miljardenindustrie.
 

Hervormingen wereldwijde suikermarkt

Sinds 2006 zijn er vergaande hervormingen doorgevoerd in de marktordening voor de Europese suikersector. De doelen van deze hervormingen zijn een gezonde suikersector, meer concurrentie en toegang voor suiker (sucrose) producenten tot de EU. De nieuwe marktordening beschermt, gedeeltelijk, de Europese boeren en suikerfabrieken met een tariefmuur, maar er zijn tevens gelimiteerde productiequota voor de suikersector. Daarnaast voorziet deze marktordening in een onbeperkte toegang van rietsuiker uit de Minst Ontwikkelde Landen (MOL) en - tot 2015 nog met een limiet - Afrika Caraïben Stille Oceaan-landen (ACS-landen). Dit heeft geleid tot een sanering van de suikersector in de EU waarbij de EU niet langer een exporteur van suiker maar een importeur is geworden.

Zijn deze hervormingen ontstaan uit het inzicht dat er ooit een einde komt aan de suikerverslaving door introductie van nieuwe zoetstoffen?

De Europese suikersector voldoet aan de strengste normen ter wereld op het gebied van pesticiden, voedselveiligheid en milieu.

 

Tij suikerverslaving gekeerd?

Nieuwe inzichten en bewustwording onder de mensen lijkt het tij van de suikerverslaving te keren. De relatie tussen het gebruik van suiker en nadelige gezondheidseffecten lijken steeds duidelijker te worden. Mensen lijken zich steeds meer bewust te worden, dat de synthetische alternatieve zoetstoffen als aspartaam nooit op de markt hadden mogen worden gebracht. Natuurlijke zoetstoffen, worden steeds meer onder het brede publiek geaccepteerd. Steviazoetstof is een natuurlijke zoetstof dat door steeds meer mensen wordt geaccepteerd. Hierover in de volgende hoofdstukken meer.
 

Geïnteresseerd in een gezonder alternatief voor suiker?