• Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen voorraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis

Suikerziekte

Suikerziekte

Bij mensen metsuikerziekte of diabetes wordt er te weinig of geen insuline aangemaakt, waardoor er een teveel aan glucose in het bloed terecht komt en is er sprake van een verstoorde bloedsuikerspiegel. Teveel glucose in het bloed heeft verschillende vervelende effecten. Dit komt onder andere omdat het teveel aan glucose nu via het urine moet worden afgevoerd: Iemand met diabetes krijgt meer dorst en moet vaker naar de wc. Daarnaast voelt iemand zich vaak beroerd en moe, want de glucose kan niet tot nauwelijks verbrand worden waardoor er geen energie vrij komt.

Bij suikerziekte kan men naar verloop van tijd kan men ook last krijgen van de ogen, nieren, het zenuwstelsel en de bloedvaten. Op langere termijn vergroot het de kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten.

Soorten suikerziekte

Er zijn twee vormen van diabetes: diabetes 1 of type 1 is ongeneeslijk en komt minder voor. Dit type wordt veroorzaakt doordat de alvleesklier geen insuline aanmaakt. Bij diabetes 2, type 2 maakt de alvleesklier nauwelijks insuline aan of de persoon heeft een insulineresistentie.


Suikerziekte en bloedsuikerspiegel

Het eten van(extreem) veel suiker kan dus zorgen voor een verstoorde bloedsuikerspiegel. Suikers en andere geraffineerde producten (zoals witbrood en witte pasta) zorgen voor een snelle verhoging van de bloedsuikerspiegel. Dat geeft een gevoel van energie. Daarom krijg je ook zo’n behoefte aan iets met suiker als je je moe voelt. Maar het lichaam vindt het niet prettig als de bloedsuikerspiegel plotseling omhoog schiet, vooral niet als dat vaak gebeurt. Wanneer de bloedsuikerspiegel snel omhoog gaat, neemt het lichaam noodmaatregelen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Als je vaak en veel geraffineerde producten eet zoals suiker, gaat het lichaam op een gegeven moment te hard werken om de bloedsuikerspiegel omlaag te krijgen (insuline productie). Dit veroorzaakt een verstoring in je lichaam en kan op termijn voor een heleboel klachten zorgen waaronder suikerziekte of diabetes.


Suikerziekte en en voeding

Zoals bekend dienen mensen met suikerziekte erg zorgvuldig hun voeding te kiezen. In de natuur zijn vele producten te vinden die geschikt zijn voor diabetici. 

Enkele van deze producten zijn stevia en kurkuma (curcuma turmeric). Stevia is geschikt voor mensen met diabetes omdat het niet bloedsuikerverhogend werkt. Kurkuma staat bekend als een kruid, dat een smaakversterkend effect heeft maar aan dit kruid worden ook veel gezonde eigenschappen toegekend, waaronder de ondersteuning van de glucose huishouding.   


Geïnteresseerd in alternatieve zoetstoffen zoals stevia extract?

Al meer dan 8 jaar uw betrouwbare online Natuurwinkel

Meer dan 100.000 klanten gingen u voor

Gratis verzending vanaf €65

Alles uit eigen voorraad

Vandaag voor 17:00 uur besteld = Morgen in huis!


Reacties

  1. Tijs Tijert Tijs Tijert

    Beste Eugene,

    Stevia is een natuurlijke zoetstof. Geen suiker. Wanneer je je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (200-260 mg) houdt, zie stukje over intensieve zoetstoffen in het artikel hieronder.
    (https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/over-zoetstoffen-en-diabetes) is er geen gevaar voor patiënten met Diabetes Type 1.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Webshop Keurmerk