• Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen voorraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis
Infocentrum

Suikerziekte

Suikerziekte Bij mensen metsuikerziekte of diabetes wordt er te weinig of geen insuline aangemaakt, waardoor er een teveel aan glucose in het bloed terecht komt en is er sprake van een verstoorde bloedsuikerspiegel. Teveel glucose in het bloed heeft verschillende vervelende effecten. Dit komt onder andere omdat het teveel aan glucose nu via het urine moet worden afgevoerd: Iemand met diabetes krijgt meer dorst en moet vaker naar de wc. Daarnaast voelt iemand zich vaak beroerd en moe, want de glucose kan niet tot nauwelijks verbrand worden waardoor er geen energie vrij komt.

Bij suikerziekte kan men naar verloop van tijd kan men ook last krijgen van de ogen, nieren, het zenuwstelsel en de bloedvaten. Op langere termijn vergroot het de kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten.

Suiker en bloedsuikerspiegel

Suiker en bloedsuikerspiegel

Vertering geraffineerde suikers


Alvorens te begrijpen wat de bloedsuikerspiegel inhoudt is een beetje voorkennis noodzakelijk. Hier volgt een technische uitleg van de vertering van geraffineerde suiker of sucrose:

De eerste stap van de vertering van geraffineerde suiker of sucrose is de splitsing in fructose en glucose. De tweede stap is de omzetting van de fructose in nog een glucose-eenheid. De glucose kan daarna door het bloed worden getransporteerd naar alle cellen in het lichaam die energie nodig hebben. Voor de opname van glucose in de cellen is insuline nodig, een hormoon dat wordt gemaakt in de alvleesklier.

Opmerking: Fructose zit van nature in fruit, wat je zonder problemen kunt eten. Maar fructose wordt ook in bewerkte poedervorm verkocht. Deze vorm van fructose is ook een vorm van geraffineerde suiker. De vitamines en mineralen zijn eruit gehaald en je lichaam moet die - net als bij ‘gewone’ witte geraffineerde suiker - ergens anders vandaan halen.

Alles over suiker

Alles over suiker Suiker - het ontstaan tot huidige suikerverslaving. In dit hoofdstuk vind u de informatie over hoe suiker is ontstaan (510 voor Christus) en hoe geraffineerde suiker - sucrose - onze maatschappij heeft verandert in een maatschappij waarin sprake is van een ware suikerverslaving en suiker nauwelijks meer weg te denken is.

Webshop Keurmerk