• Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen voorraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis
Infocentrum

Kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen Kunstmatige zoetstoffen- van opkomst tot hedendaagse problematiek. In dit hoofdstuk staat beschreven hoe kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en sucralose zijn ontstaan en of ze gevaarlijk zijn. Een nieuwe zoetstof genaamd stevia is in Europa goedgekeurd en sterk in opmars en maakt een leven zonder suiker op termijn misschien wel mogelijk.

Geschiedenis kunstmatige zoetstoffen

Geschiedenis kunstmatige zoetstoffen Doordat de suikerconsumptie sinds het begin van de 20ste eeuw sterk is toegenomen, is het naar de mening van voedingsdeskundigen wenselijk de consumptie van suiker enigszins te beheersen. Dit is noodzakelijk voor mensen die lijden aan ziektes als diabetes, obesitas (overgewicht) en candida en het is van belang voor de gezondheid van het gebit in het algemeen.

Om deze redenen zijn de consument en producent op zoek naar kunstmatige zoetstoffen, die de nadelen van suikers niet of in veel geringere mate met zich meebrengen. Daarmee dus tandvriendelijker zijn, een lagere energiewaarde hebben en in grotere mate bruikbaar zijn voor diabetici.

Aspartaam

Aspartaam Aspartaam wordt vaak in verband gebracht met slechte eigenschappen. Wat klopt hiervan?

Aspartaam is de meest gebruikte kunstmatige zoetstof te wereld; 43% van alle zoetstof is aspartaam. Verder is 34% sacharine, 17% cyclamaat en 6% acesulfaam-K gebruikt.

In dit hoofdstuk hebben wij geprobeerd informatie te verzamelen over meerdere kunstmatige zoetstoffen waaronder aspartaam en sucralose, die momenteel veelbesproken zijn en proberen we een antwoord te geven op de vraag of aspartaam gevaarlijk is.

Sucralose en overige zoetstoffen

Sucralose en overige zoetstoffen Sucralose is een nieuwe kunstmatige zoetstof en het bevindt zich reeds in een grote hoeveelheid producten. Sucralose wordt zelfs verkocht in reformwinkels en vervaardigd door voeding georiënteerde bedrijven, maar is sucralose schadelijk? Een aantal vragen rondom sucralose zijn gerechtvaardigd:

- Is al bewezen dat sucralose veilig is?
- Zijn er ook onderzoeken naar toepassing van sucralose bij mensen op de lange termijn?
- Helpt sucralose bij gewichtsverlies?
- Is aangetoond dat sucralose veilig is voor het milieu?
- Is sucralose van enig nut voor het publiek?

Het antwoord op elk van deze vragen is jammer genoeg NEE! Is daarmee sucralose schadelijk?

Webshop Keurmerk