• Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen voorraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis
Infocentrum

Productie geraffineerde suiker

Productie geraffineerde suiker Gewoonlijk bedoelen we met de zoetstof suiker het gezuiverde, geconcentreerde witte product van suikerbieten of suikerriet, de geraffineerde suiker oftewel sucrose. Er zijn echter ook andere suikers, zoals ruwe suiker, bruine suiker, vruchtensuiker, melksuiker, honing, ahornsuiker of bijvoorbeeld palmsuiker.

Hiervan is witte suiker (sucrose) de meest bewerkte en meest gebruikte vorm van suiker (geraffineerde suiker). Door het uitgebreide raffinageproces van suikerbiet naar witte suiker verdwijnen alle vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren en vezelstof, ruim 60 elementen! Wat overblijft is geraffineerde suiker oftewel sucrose nagenoeg zonder enige voedingswaarde. Het innemen ervan dwingt het lichaam vooral om voor de verwerking essentiële voedingsstoffen uit gezonde cellen te halen.

Suikerverslaving

Suikerverslaving Suiker (sucrose) en andere zoetstoffen zijn al langere tijd een actueel onderwerp van gesprek. Verschillende studies hebben aangetoond, dat suiker ongezond is voor het menselijke lichaam. Dit heeft ermee te maken dat mensen zich er steeds bewuster van worden, dat onze voeding en dranken tegenwoordig overvult zijn met suikers en suikervervangers. Hierdoor wordt de drang van mensen naar een zoete smaak steeds sterker en kunnen we spreken van een ware suikerverslaving in grote delen van de wereld. Om te doorgronden hoe het zover heeft kunnen komen, is een stukje geschiedenis over suiker of sucrose van belang.

Suiker en bloedsuikerspiegel

Suiker en bloedsuikerspiegel

Vertering geraffineerde suikers


Alvorens te begrijpen wat de bloedsuikerspiegel inhoudt is een beetje voorkennis noodzakelijk. Hier volgt een technische uitleg van de vertering van geraffineerde suiker of sucrose:

De eerste stap van de vertering van geraffineerde suiker of sucrose is de splitsing in fructose en glucose. De tweede stap is de omzetting van de fructose in nog een glucose-eenheid. De glucose kan daarna door het bloed worden getransporteerd naar alle cellen in het lichaam die energie nodig hebben. Voor de opname van glucose in de cellen is insuline nodig, een hormoon dat wordt gemaakt in de alvleesklier.

Opmerking: Fructose zit van nature in fruit, wat je zonder problemen kunt eten. Maar fructose wordt ook in bewerkte poedervorm verkocht. Deze vorm van fructose is ook een vorm van geraffineerde suiker. De vitamines en mineralen zijn eruit gehaald en je lichaam moet die - net als bij ‘gewone’ witte geraffineerde suiker - ergens anders vandaan halen.

Suiker vs. menselijk lichaam

Suiker vs. menselijk lichaam Na inname van geraffineerde suiker of sucrose, zullen "goede stoffen" uit het lichaam worden onttrokken om de geraffineerde suiker te verteren. Hierdoor kan je immuunsysteem verzwakt raken. Bovendien brengt de onttrekking van deze stoffen uit het lichaam allerlei andere processen in je lichaam door de war, zoals de hormoonhuishouding. Hier de mening van Stichting Nationaal Fonds Tegen Kanker  over het het gebruik van suiker en zout.

Rietsuiker - de geschiedenis

Rietsuiker - de geschiedenis Voordat men suiker kon halen uit suikerriet of suikerbieten, at men vooral honing om het eten te zoeten. Ook zoete planten en vruchten waren goede en natuurlijke zoetmakers.

De eerste suiker zoals wij die kennen werd gegeten in India en omstreken. Daar groeiden namelijk rietstengels, waar de mensen op kauwden vanwege de zoete smaak. Rond 510 voor Christus kregen ze het in India voor elkaar om de suiker uit de rietstengels te halen. Ze persten het sap uit het riet, kookten het tot een bruine stroop en lieten dat vervolgens kristalliseren tot echte rietsuiker. Het precieze recept van rietsuiker is lange tijd geheim gehouden voor omliggende landen.

Webshop Keurmerk