• Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen vooraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis

Toepassingen Keltisch zeezout

Toepassingen Keltisch zeezout

Keltisch zout of sel gris

Keltisch zout wordt ook wel sel gris genoemd, naar de lichtgrijze kleur van het zout. Door het specifieke proces waaronder sel gris ontstaat heeft dit zout vele gezondheidsvoordelen boven het reguliere keukenzout. Door het proces ontstaat een zeer natriumarm zout, dat geschikt is bij een natriumarm dieet.


Toepassingen keltisch zout

De toepassingen van deze zoutsoort zijn zeer divers. Sel gris of keltisch zout kan voor vele toepassingen worden gebruikt.


Keltisch zout als tafelzout

Keltisch zout is uitermate geschikt als alternatief tafelzout voor het zouten van culinaire gerechten. De betere koks weten al jaren dat sel gris tot de topzouten behoort en gebruiken het voor op de aardappelen, pasta of rijst. Het sel gris is tevens zeer geschikt om vis te marineren of voedsel in te leggen (conserveren).

Keltisch zout is echter vrij grof van structuur en kan tevens gemalen worden in een zoutmolen.


Keltisch zout als sole

Een "sole" of oerwater is een geconcentreerde zoutwater oplossing. Hoe u een sole kunt maken leest u hier.


Keltisch zout als badzout

Keltisch zout is zeer geschikt om in te baden. Houdt bij het doseren van het zout rekening met het volgende:

- Zee mineralen in het badwater zullen direct door de huid in het bloed worden opgenomen;
- Een isotone zoutoplossing ontstaat bij een zoutgehalte van circa 0,9% (circa 1 %). Hierbij is het zoutgehalte van het badwater ongeveer gelijk aan dat van ons bloed en is daarmee in balans;
- Een hypertone oplossing wordt verkregen door een hogere zoutconcentratie als hierboven beschreven, zoals het geval is bij zeewater, die van nature een zoutconcentratie heeft van circa 3%.

U kunt zelf uitproberen welke concentratie het beste bij u past. Gebruik geen te hoge zoutconcentraties omdat dan de huid uitdroogt. Dit is te zien aan een rimpelige huid, zoals u wellicht herkend bij langdurig zwemmen in zeewater.


Tand poetsen met Keltisch zout

Tegenwoordig wordt vaker zout gebruikt in tandpasta's, vaak in de vorm van zuiveringszout (natriumbicarbonaat). Echter kan men ook zeer goed de tanden poetsen met enkele korreltjes Keltisch zeezout. Laat de korrels oplossen in de mond en poets de tanden daarna. Omdat het zout heel zachts is (laag gehalte natrium chloride), prikt het niet.


Keltisch zout voor plant en dier

Omdat het Keltische zout zeer mineraalrijk is, is het geschikt om op te lossen in het drinkwater of om toe te voegen aan het voer van de dieren. In de regio Guerande in Frankrijk waar het Keltische zout vandaan komt is het gebruikelijk de dieren een zoutbak voor te zetten, waar ze naar believen het zout kunnen nuttigen (denk aan de zoutlikstenen, zoals wij die kennen).

Verder kan Keltisch zout worden gebruikt als bemesting voor gazon en planten.


Geïnteresseerd in keltisch zout?

Al meer dan 8 jaar uw betrouwbare online Natuurwinkel

Meer dan 100.000 klanten gingen u voor

Gratis verzending vanaf €65

Alles uit eigen voorraad

Vandaag voor 17:00 uur besteld = Morgen in huis!


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Webshop Keurmerk