• Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen vooraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis

Pepers

37
Sorteer op:
  • Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen vooraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis
  • Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen vooraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis

Een wereld aan Pepers en intense smaken

Veel verschillende soorten pepers maken deel uit van de Capsicum-familie, die zowel de paprika's als de hete en kruidige varianten bevatten, vaak aangeduid als chilipepers of Spaanse pepers. De hitte van een peper wordt gemeten met behulp van Scoville- warmte-eenheden (SHU), en deze schaal gaat van 0 (de paprika) tot aan de X-peper die is gemeten op 3.000.000 Scoville eenheden.

Welke soorten paprika’s en pepers zijn er?

Pepers zijn er in soorten en maten. Laten we beginnen met grote paprika's die komen in een regenboog van kleuren (groen, rood, oranje, geel en meer) voor. Vanwege hun grootte en mild-zoete smaak zijn ze perfect om te vullen, maar ze zijn ook ongelooflijk veelzijdig en voegen smaak toe aan elk gerecht waarin ze worden gebruikt. Van de paprika’s gaan we naar de hetere varianten zoals de Italiaanse frituurpeper genoemd. Deze lichtgroengele peper is lang, heeft een lichte rimpel op zijn dunne huid en wordt veel gebruikt in keukens van Cuba, Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek. Kersenpepers of Pimento (of Pimiento) zijn rode, hartvormige pepers die mild, zoet zijn en ruiken als een aangejaagde rode paprika. Ze worden meestal aangetroffen in potten en kunnen een zoete pepersmaak toevoegen aan een gerecht dat lijkt op geroosterde rode pepers.

Van milde paprika’s naar hete pepers

Jalapeños zijn de koning van pittige pepers. Vanwege hun populariteit en beschikbaarheid zijn ze erg geliefd. Ze zijn pittig, maar ook zeer smakelijk. En tot slot heb je de hetere rode pepers zoals de Cayenne en Fresno peper die eruit zien als rode jalapeño, maar ze zijn over het algemeen wat pittiger. De Serrano peper is een lange, dunne rode peper met een schone, scherpe punch zonder al te veel hitte. En tot slot zijn er de verschillende soorten Thaise peper die voor een kleine peper erg pittig zijn. Ze worden meestal gebruikt om wat smaak toe te voegen aan soepen en stoofschotels.

Let op de hitte van pittige pepers

Wees gewaarschuwd dat de hitte nog steeds kan variëren van peper tot peper, zodat de ene jalapeño milder kan smaken in vergelijking met de andere. En een snelle tip voor degenen die de hitte niet aankunnen: neem wat zuivel, zoals yoghurt of melk, om de kruidige hitte tegen te gaan. Als je de pittigheid wilt beperken, verwijder dan de peperzaden en de witachtige ribben voordat je het gebruikt.

Peper in poedervorm: een handig alternatief in de keuken

Van alle heerlijke pepers die er zijn zijn er nu ook kwalitatief goede poedervarianten die ook biologisch en natuurlijk zijn. Omdat ze in potje komen is het zo makkelijk om wat pittigheid toe te voegen aan een gerecht. Een snufje Cayenne peper voegt een wereld aan smaak toe aan een vleesgerecht of aan een pasta.

De scherpe en smakelijke peper- en chilipoeders van HolyFlavours

Het merk HolyFlavours heeft ervoor gezorgd dat de intense smaak van chilipepers nu ook in poeder- en granulaatvorm te verkrijgen is. De crushed Chili’s zijn gemalen pepers in verschillende variaties van pittigheid. Zo hebben zij ook een mildere chilipeper die geschikt is voor kinderen. Voor als je echt wat meer bite wil hebben zijn er ook gemalen pepers die een hogere SCU hebben. De producten van HolyFlavours zijn altijd van de beste kwaliteit en de ingrediënten zijn gegarandeerd vrij van allerlei toevoegingen of kunstmatige smaakstoffen.

Zelf aan de slag met peperzaden en een peperplant

Ben je van plan om dit seizoen paprika's of pittige pepers te telen? Dat is alleen maar mooi omdat ze boordevol goede smaak en voeding zitten. Hier is een stapsgewijze handleiding om je te helpen je beste peperplantjes te oogsten.

Bereid de aarde goed voor

De juiste aarde kan het verschil maken in hoe goed pepers presteren. Kies een zonnige, goed doorlatende plek uit waar nog niet recent op geteeld is. De grond moet diep, rijk en leemachtig zijn. Voeg niet teveel stikstof toe aan de grond. Overmatige stikstof kan ervoor zorgen dat de peperplanten te snel groeien, waardoor ze vatbaarder worden voor ziekten en minder productief.

Zorg dat de peperzaadjes hard genoeg zijn

Voordat je de peperzaden plant, moet je ze uitharden door ze geleidelijk bloot te stellen aan buitenomstandigheden. Dit proces helpt om de zaden aan te passen, zodat ze beter voorbereid zijn als je ze plant. En dat betekent grotere, productievere peperplantjes.

Het planten

Pepers houden van warmte, dus wacht met planten tot de nachtelijke temperaturen constant zijn en alle gevaar voor vorst zijn verdwenen. Plant je pepers indien mogelijk op een bewolkte dag om blootstelling op de planten te verminderen. Plaats de planten 12 tot 20 centimeter uit elkaar, afhankelijk van de volwassen grootte van de soort, en zet ze een beetje dieper dan normaal. Net als tomaten groeien er bij pepers extra wortels uit het begraven deel van de stengel. Staak of kooi grotere groepen planten zodat de stengels niet breken bij sterke wind of als gevolg van zware vruchten. Nadat je ze hebt geplant, geef je ze water.

Denk aan het goed wateren van je peperplanten

Zorg ervoor dat de peperplanten gedurende het groeiseizoen minstens een centimeter water per week ontvangen. Controleer de pepers vaak tijdens periodes van extreme hitte en droogte, wanneer elke plant gemakkelijk meer water per dag nodig kan hebben. Als je in een zeer hete, droge regio woont, voeg dan een dikke laag mulch toe om het bodemvocht te behouden en de bodemtemperatuur te matigen. Maar doe dit alleen nadat je grond is opgewarmd. Door het mulchen van koele grond zal het koel blijven en de groei van de peperplanten belemmeren.

Knip de eerste bloemen af

Hoe raar het ook lijkt, knip eventuele vroege bloesems af die op je peperplanten verschijnen. Dit schaadt de planten niet. In feite helpt het hen om hun energie te richten op het groeien, zodat je later in het seizoen veel grote vruchten krijgt (en een hogere algehele opbrengst) in plaats van al vroeg een paar kleine vruchten. Oogst je pepers! Je kunt de paprika's oogsten in hun onrijpe groene of paarse fase, maar de smaak is zoeter als je wacht tot ze hun volwassen kleur bereiken (meestal rood, maar soms goudgeel of oranje). Snijd of knip de paprika's zorgvuldig af met een tuinschaar. Als je ze met de hand aftrekt, kan de plant beschadigd raken. Geniet daarna van je heerlijke pepers en gebruik ze gelijk in een goed gevulde salade of anders bij een vleesgerecht.