houdbaarheid

Houdbaarheid van producten.

Bij Naturaplaza vinden we het belangrijk om zorgvuldig met onze producten om te gaan. Kwaliteit en gezondheid staan bovenaan op ons prioriteitenlijstje en daarom selecteren we met zorg en aandacht onze producten.

Veel van onze producten vallen in de categorie ’food’ en dan hebben we automatisch te maken met een houdbaarheidsdatum.

Graag willen we u even meenemen in de wereld van de afkortingen op voedingsmiddelen. Waarschijnlijk heeft u ooit ook weleens een discussie gevoerd met iemand over de houdbaarheidsdatum van een product op tafel. De een beweert dat je gerust na een bepaalde datum iets kunt eten, de ander is overtuigd van het tegendeel en weer een ander vraagt zich af wat de afkorting nu echt betekend……

Er zijn nog veel misverstanden over de TGT- datum en de THT- datum. We gooien met zijn allen dagelijks nog veel producten zo in de prullenbak, zonder eigenlijk te weten of dit wel nodig is.

Wist u dat Naturaplaza een aparte categorie heeft aangemaakt voor producten, die kort aan de houdbaarheidsdatum zijn, maar gewoon consumeerbaar zijn? Op de B(uitenkans) pagina vindt u deze fors in prijs gereduceerde producten. Hier bieden we kortingen tot wel 60% .

TGT oftewel “te gebruiken tot”.

Deze afkorting staat op producten die zeer bederfelijk zijn en die u in de koelkast moet bewaren, zoals bijvoorbeeld; voorgesneden groente, vlees en verse vis.

De uiterste datum waarop u deze producten mag eten is de TGT- datum. Na deze datum loopt u de kans ziek te worden, door bijvoorbeeld een grote aanwezigheid van de listeriabacterie die kan ontstaan. Dit is een darmbacterie die in 40 tot 60 procent van de gevallen de oorzaak is van een voedselinfectie. De gevolgen van zo’n infectie kunnen zeer ernstig zijn, vandaar dat het belangrijk is om eten en drinken van na de TGT- datum weg te gooien, ook al ziet het er ‘nog wel’ goed uit!

THT oftewel “ten minste houdbaar tot”.

De THT- datum is de datum tot wanneer de fabrikant de kwaliteit van een product kan garanderen. Eet u na deze datum het desbetreffende product alsnog, wat in de meeste gevallen zonder problemen kan, dan loopt u eventueel de kans dat de smaak, geur of de kleur van een product iets anders is. Tevens kan het zijn dat het gehalte van aanwezige vitamines is gedaald.

De THT- datum vindt u op producten die minder bederfelijk zijn en u lang niet allemaal in de koelkast hoeft te bewaren. Voorbeelden hiervan zijn; chips, broodbeleg, eieren, meel groente in pot, frisdrank en pasta.

Gebruik uw zintuigen om uit te maken of u het product nog wel kunt en/ of wilt eten. In principe hoeft u producten met een THT- datum niet zomaar weg te gooien als de datum is gepasseerd. Hier valt zoveel verspilling van voedsel mee te voorkomen en het scheelt ook nog eens enorm in uw portemonnee!

Let wel op dat dit alleen geldt voor producten die nog niet geopend zijn op het moment van verstrijken van de datum. En dat het product op de juiste wijze in de verpakking is bewaard.