• Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen vooraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis

Zouten

87
Sorteer op:
  • Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen vooraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis
  • Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen vooraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis

Wat je moet weten over de verschillende soorten zout

Met de unieke gave om de smaken in eten meer naar voren te laten komen, wordt zout al eeuwenlang toegevoegd aan de meeste recepten als belangrijke smaakmaker. Zonder zout kan koken saai en onsmakelijk zijn en iedereen houdt wel van een beetje smaak aan zijn eten. Toch is het ook belangrijk om op zout te letten. De consumptie van te veel zout is gekoppeld aan hoge bloeddruk en cardiovasculaire onregelmatigheden. Zout is echter noodzakelijk voor ons lichaam om correct te functioneren. Het vinden van de juiste balans is daarom noodzakelijk.

Bepaalde soorten zout uitgelicht

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende soorten zout behandelden wij hier de belangrijkste zouten.

Zeezout

Zeezout is zoals de naam aangeeft afkomstig uit de zee. De schone, pure smaak wordt door koks zeer gewaardeerd en is verkrijgbaar in grove en fijne opties. De eerste is goed geschikt voor garnering, terwijl de tweede ideaal is voor het koken van voedsel en bakken dankzij het vermogen om op te lossen. De kleur kan verschillen en variëren van wit, grijs, rood, roze en zwart. De Franse producent Baleine staat bekend om zijn zeezout van een goede kwaliteit. Zij hebben een ruim assortiment van zeezouten en zij makkelijke te herkennen door hun opvallende logo: een grote walvis.

Ongeraffineerd zout

Het meest voorkomende gemalen zout wordt gewonnen uit de grond en niet uit de zee. Tafelzout is daarbij een goedkope en veel voorkomende smaakmaker die in de meeste thuiskeukens te vinden is. Een nadeel is dat deze goedkope zoutsoort geraffineerd is en in een fabriek is bewerkt. Meer verfijnde ongeraffineerde zouten zijn aan te raden en bevatten meer jodium. Een element dat nodig is voor een correcte schildklierfunctie en goed is voor de mentale ontwikkeling.

Fleur de sel

Fleur de sel (dat uit het Frans vertaald kan worden als bloem van zout) is een gemakkelijk verkrijgbaar zeezout ideaal voor het garneren en, hoewel nog steeds duur, is het duurder dan veel andere luxe gastronomische opties. De pure aard van Fleur de sel, vrij van additieven, conserveermiddelen of antiklontermiddelen, levert een zout op met een schonere smaak.

Gerookte zouten

Gerookte zouten zijn precies wat de naam zegt. Gerookte zouten zijn een gastronomische traktatie en moeten spaarzaam worden gebruikt op vlees, vis, eieren en groenten voor een echt unieke smaak. Gearomatiseerde zouten kunnen een willekeurig aantal natuurlijke toevoegingen bevatten, van citroenschil tot lavendel tot gedroogde truffels tot chili, en kunnen thuis worden gekocht of gemaakt.

Kaliumzout: Zout zonder natrium

Zouten die een combinatie van natrium en kaliumchloride bevatten, zijn nu wijd verkrijgbaar in het VK. De meest beschikbare en gebruikte Kaliumzout producten bevatten tot 70% minder natrium dan standaard keukenzout. Je loopt dus niet hetzelfde grote risico als zouten op basis van natrium. Kaliumzouten kunnen zelfs een gunstig effect hebben op je bloeddruk. Kaliumzouten kunnen op dezelfde manier worden gebruikt als standaard tafelzout en veel mensen vinden dat ze hun behoefte aan zout vervangen. Andere mensen hebben echter een onprettige nasmaak als zij het eten en kiezen daarom niet zo snel voor kaliumzout. Een ander probleem met het gebruik van kaliumzouten is dat, hoewel je minder natrium hebt, je nog steeds zout smakende voedingsmiddelen hebt en daarom je voorkeuren voor zout niet zijn veranderd. Mensen met een nierziekte of diabetes moeten medisch advies inwinnen voordat ze kaliumzouten gebruiken, omdat een verhoging van de kaliuminname mogelijk niet raadzaam is.

Overige zoutalternatieven

Net als suiker heeft zout natriumarme alternatieven die meestal uit chemische bronnen bestaan. De aparte smaak van chemisch verkregen zoutalternatieven zijn niet naar ieders smaak. Natuurlijke, chemicaliënvrije opties zoals dulse (zeewier) korrels worden op de markt gebracht als zoutvervanger, die dezelfde reeks mineralen bevatten als 'puur' zeezout. De smaak van dulse korrels is beslist zee-achtig, dus gebruik dit verstandig bij het toevoegen van deze zoutvervanger aan een recept.

Tot slot: let op je zoutinname

Het eten van te weinig zout is over het algemeen geen probleem voor de meesten, met de komst van verpakt en kant-en-klaar voedsel. Genieten van een dieet dat rijk is aan onbewerkte, natuurlijk natriumarme voedingsmiddelen is de meest voedzame optie, waardoor je zout naar smaak kunt toevoegen tijdens het koken. De keuze van welke soort zout het beste is is een kwestie van persoonlijke smaak. Als jij je zorgen maakt over het verhogen van het mineraalgehalte in je dieet, concentreer je dan op het consumeren van meer granen, groenten, fruit, zuivelproducten, noten en magere eiwitten. Het verminderen van je totale zoutinname tot de aanbevolen dagelijkse inname (1500 mg) kan snel worden bereikt met een dieet met weinig onbewerkte voedingsmiddelen.