• Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen vooraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis

Keltisch zeezout

2
Sorteer op:

Keltisch zeezout koop je bij Naturaplaza: lees hier waarom

Wat is keltisch zout precies? Keltisch zeezout is zout geoogst aan de zuidelijke Atlantische kust van Frankrijk, net als het andere beroemde Franse zout, fleur de sel. De twee zouten zijn zo vergelijkbaar dat je zou kunnen zeggen dat Keltisch zeezout een bijproduct is van fleur de sel. Beide worden met de hand geoogst uit zoutpannen waarin zeewater wordt verdampt om zoutkristallen achter te laten.

De kracht van Keltisch zeezout zit in de kleur

Keltisch zeezout is ook bekend als sel gris, wat zich vertaalt naar grijs zeezout. De kleur is het resultaat van contact met klei op de bodem van de zoutpannen. Fleur de sel wordt alleen geoogst van het oppervlak van het verdampende water, het is de zogenaamde zoutbloem die op de markt wordt gebracht als de beste van het zout. Fleur de sel is wit. Wanneer fleur de sel wordt verstoord, zinkt het onder het oppervlak en wordt het Keltisch zeezout.

Celtic Zout: een rijke en illustere geschiedenis

Keltisch zeezout wordt zo genoemd omdat het voor het eerst werd geoogst door de Kelten die het gebruikten bij het bereiden van voedsel en soms voor plaatselijke en interne medicijnen. Volgens sommige historici waren de Kelten de eersten die zout in Midden-Europa ontgonnen. Ze verhandelden dat zout ook internationaal en werden er rijk van. Ze migreerden naar het westen en leerden zout te oogsten uit de binnenwateren. De Kelten oogsten al vóór de komst van de oude Romeinen zeezout in Bretagne, Frankrijk en vandaar dat de naam Celtic zout ook wordt gebruikt

De winning van Keltisch zout

Keltisch zeezout wordt gewonnen met een methode vergelijkbaar met die voor het winnen van fleur de sel. Om de paar dagen gebruikt de persoon die het zout bewerkt (ze worden paludiers genoemd) een houten hark om het zout naar de zijkanten van een pan te trekken. Het zout blijft even drogen voordat het wordt afgevoerd voor verpakking. Het is dus een lang, ambachtelijk en natuurlijk proces dat zo het beste zout oplevert.

De unieke smaak van Keltisch zeezout

Keltisch zout heeft grote, vochtige kristallen met een merkbare crunch. De zilte tonen zijn intenser dan die van andere zeezouten. Dat maakt het tot een van de beste soorten zout om mee te koken. Je kunt Celtic zout ook gebruiken voor het inleggen van voedsel. Dat komt zo de houdbaarheid ten goede en je marineert tegelijk ook een datgene wat je bewaard met een heerlijke en intense zoute smaak

De unieke gezondheidsvoordelen van Keltisch zeezout

Keltisch zeezout bevat een aanzienlijk aantal mineralen waaronder Natrium. Natrium helpt om de bloeddruk onder controle te houden en je hebt het nodig om je spieren en zenuwen beter te laten functioneren. Het belangrijkste om te onthouden is dat je maar een beetje Keltisch zout nodig hebt voor het beste resultaat. Dat maakt het zo’n goed natuurproduct waar je met een klein beetje al een heel eind mee komt.

Voordelen ten opzichte van andere zoutsoorten

Keltisch zeezout biedt voordelen zoals het feit dat het minder natrium bevat dan andere zoutsoorten. Het lagere natrium is omdat het is gemaakt van meer mineralen en minder onzuiverheden bevat wanneer je het vergelijkt met keukenzout. De kans is groot dat je bij normaal keukenzout additieven aantreft met kunstmatige middelen. Keltisch zeezout bevat aanzienlijk meer ijzer en calcium dan keukenzout en is daarmee een perfect alternatief dat ook nog eens heerlijk is om mee te koken.

Keltisch zout als vochtig zout

Vochtige zouten zoals Keltisch zout worden gewaardeerd als afwerkingszouten omdat ze dicht genoeg en vochtig genoeg zijn zodat ze niet zo snel wegsmelten als een droog zout. Het vocht voorkomt dat het vocht uit voedsel trekt. Je kunt het daarom gebruiken op steaks, gestoomde of geroosterde groenten of op een salade. Je kunt het ook als keukenzout gebruiken. Gebruik het om je pastawater of een soep op smaak te brengen. Het zilte aspect van de smaak kan overheersen en daarmee veel mild gearomatiseerde gerechten verheffen.

De gezondheidsvoordelen van Keltisch zeezout op een rij: wat je moet weten

Nu dat je een beeld hebt van wat Keltisch of Celtic zout precies is gaan wij verder in op de redenen waarom het gunstig is voor ons lichaam en veel voordelen biedt voor onze gezondheid.

Het is rijk aan natrium

Zoals we al eerder hebben gezegd bevat Keltisch zout minder natrium dan keukenzout. Toch is de hoeveelheid prima. Natrium is een essentieel mineraal dat nodig is om je lichaam in balans te houden. Het natrium in Keltisch zeezout maakt het mogelijk om de bloeddruk te regelen wat weer essentieel is voor de goede werkingen van zenuwen en spieren.

Diepere genezende eigenschappen

Keltisch zeezout brengt de mineralen in het lichaam in evenwicht en biedt helende voordelen. Regelmatige consumptie kan helpen om overtollig slijm te elimineren, wat ophoping in je neusholtes en longen vermindert. Het verbetert je immuunsysteem en geeft je lichaam de kracht om goed te herstellen na een blessure. Het verbetert het vermogen van je cellen om zich te beschermen en daarmee wordt de gezondheid van je lichaam ook ondersteunt.

Het ondersteunt je cardiovasculaire gezondheid

Keltisch zout is erg goed voor je cardiovasculaire gezondheid. Het consumeren van Keltisch zout met een voldoende hoeveelheid water is een eenvoudig middel dat mensen kunnen gebruiken die graag hun bloeddruk op peil houden.

Het bevordert de functie van de hersenen

Regelmatige consumptie van Keltisch Zeezout verbetert de gezondheid van zenuwcellen. Dit maakt het weer makkelijker om goed te presteren onder druk. Het bevordert ook de hersenfuncties.

Het verbetert je energie aanzienlijk

Je zult merken dat jij je moe zult voelen wanneer je lichaam niet voldoende natrium heeft. De oplossing is om meer Keltisch zout in je dieet op te nemen, wat helpt om de hydro-elektrische energie in de cellen te regenereren. Bovendien zal de overvloed aan micronutriënten helpen je zenuwstelsel te kalmeren, waardoor je een goede nachtrust kunt hebben. Het is belangrijk om 's nachts voldoende te slapen om overdag energiek te zijn. Neem eenvoudig Keltisch zout met warm water voordat je naar bed gaat om je te helpen dieper te slapen.

Het alkaliseert het lichaam

Heb je last van ernstige gezondheidscomplicaties als je lichaam te zuur is? Keltisch zeezout kan overtollige zuurgraad in het lichaam aanpassen en alkalischer maken. Het verwijdert overtollig zuurafval uit je cellen en helpt een gezond zuur-base evenwicht te behouden. Tegelijkertijd helpt het bij het handhaven van een elektrolytenbalans en is het bevoordelijk voor een goede vochthuishouding.

Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel

Keltisch zeezout heeft het vermogen om mensen met diabetes te helpen. Als je worstelt om je bloedsuikerspiegel te handhaven dan kan Keltisch zeezout een grote hulp zijn. Het vervangen van geraffineerd zout door Keltisch zout kan voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel bij training/sport (-prestatie) zorgen en verdere gezondheidsproblemen voorkomen.

Het voorkomt spierkrampen

Je zult merken dat je gevoelig bent voor krampen wanneer er een verstoring van de elektrolytenbalans is. Je zult spierkrampen ervaren wanneer je lichaam natrium verliest. Vul op dit punt snel je lichaam bij door Keltisch zeezout te consumeren.

Hoe je Keltisch zout verder nog kunt gebruiken

Niet alleen in de keuken doet Keltisch zout wonderen. Je kunt grijs zeezout ook voor in bad gebruiken. Als je keltisch zeezout hebt opgelost in wat badwater kan je een ontspannen bad nemen waarna je weer helemaal opgeknapt voelt. Het ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en Keltisch zeezout heeft een werking die te vergelijken is met jodium. Gorgelen met zuiver water en Keltisch zout kan bijvoorbeeld ook een verzachtende invloed op de keel hebben.

Waar kan je Keltisch zeezout kopen?

Keltische zeezout van een goede kwaliteit vind je alleen bij speciale aanbieders zoals Naturaplaza. Wij verkopen Keltisch zeezout van de Franse Atlantische kust. Een uitstekende natuurlijk product met veel goede eigenschappen. Bestel nu nog onlinen en bekijk onze bijzondere aanbiedingen.