• Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen vooraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis

Likstenen

5
Sorteer op:

Liksteen Paard

Hoewel paardeneigenaren weten dat hun paarden zout nodig hebben, is het soms moeilijk om te weten hoe je aan die behoefte voorziet. Hoeveel zout heeft het dier nodig? Welk type moet je gebruiken? Welke vorm is het beste? Het antwoord hangt natuurlijk af van het activiteitenniveau van je paard, het algehele dieet en zelfs het weer.

Het dieet van je paard

Alle paarden hebben zout in hun dieet nodig, met name natriumchloride (keukenzout). Volgens verschillende onderzoeken heeft het gemiddelde paard in rust 25 gram natriumchloride per dag nodig. Actieve paarden hebben ongeveer 55-65 gram natriumchloride per dag nodig, en paarden met een zware of veeleisende werklast kunnen mogelijk tot 200 gram per dag nodig hebben. Paarden krijgen wat natriumchloride uit hun graanrantsoenen en supplementen, dus zorg ervoor dat je de voedingswaarde op de etiketten controleert om te bepalen hoeveel extra zout je paard nodig heeft. De meeste paarden zijn goed in het reguleren van hun zoutinname en consumeren alleen wat hun lichaam zegt dat ze nodig hebben; sommige paarden zullen echter te veel consumeren uit verveling.

Het belang van natrium

Natrium is een van de belangrijkste elektrolyten in het lichaam van een paard en is belangrijk voor vochtbalans en hydratatie. Natriumwaarden beïnvloeden de dorst van je paard. Als de natriumspiegel laag is, zal het lichaam ernaar streven het natrium niet weg te spoelen. Hierdoor zal het paard minder drinken. Omgekeerd kan het het paard ook stimuleren om meer te drinken wanneer in tijden van nood, zoals tijdens hoge prestaties, hete zomers of koude wintermaanden. Wanneer een paard zweet, verliest hij natrium en andere elektrolyten die moeten worden bijgevuld. Het werkt ook in combinatie met chloride om spier- en zenuwfuncties en reacties te beheren. Onvoldoende zoutinname kan bij paarden leiden tot abnormale eet- of likgewoonten, zoals het eten van vuil, om de voedingsstoffen binnen te krijgen die zijn lichaam hem vertelt dat hij nodig heeft.

Soorten zout en likstenen voor paarden

Natriumchloride is er in veel verschillende soorten en vormen - gewone witte blokken, rode sporen van minerale blokken, likstenen aan een touw, los tafelzout, gejodeerd zout, zeezout, Himalayazout en meer. Het type zout dat je kiest, moet worden bepaald door de specifieke behoeften van het paard, de voedingswaarde van zijn dieet (inclusief graanrantsoen en supplementen) en zijn smaakvoorkeuren.

Een zoutblok voor je paard

De gewone witte zoutblokken bevatten uitsluitend natriumchloride. Als je niet zeker weet wat je paard nodig heeft of geen andere mineralen wilt toevoegen, begin dan met het voeden van puur zout. Een andere optie is om gejodeerd tafelzout te voeden, dat jodium toevoegt aan het natriumchloride. Zorg er echter voor dat je het graanrantsoenen en supplementen controleert op jodiumhoeveelheden. Jodium wordt over het algemeen toegevoegd aan gemengde voedingen en wordt aangetroffen in hoge niveaus van op kelp gebaseerde supplementen en kan, wanneer het wordt aangevuld, de schildklier beïnvloeden.

Likstenen van rode mineralen blokken

Rode minerale blokken bevatten naast natriumchloride, zoals de naam al doet vermoeden, sporenmineralen (koper, zink, mangaan, kobalt, ijzer en jodium). Spoormineralen vormen een belangrijk onderdeel van het dieet van het paard, maar sommige voedergewassen en bijna alle graanrantsoenen bevatten belangrijke spoormineralen. De kans dat je paard te veel sporenmineralen krijgt met de toevoeging van een mineraalblok is onwaarschijnlijk; de niveaus in deze blokken zijn niet hoog genoeg om een significante impact te maken en de meeste paarden zullen niet genoeg zoutblok consumeren om een probleem te worden. Het enige nadeel is dat je misschien betaalt voor iets dat je paard niet echt nodig heeft. Aan de andere kant, als je paard de smaak verkiest en het ertoe brengt dat hij zijn benodigde hoeveelheid natrium consumeert, dan is dat mooi meegenomen

Likstenen van steenzout of Himalayazout

Een derde soort zout voor je paarden is steenzout of Himalayazout, gewonnen uit rotsen in Pakistan. Himalayazout wordt beschouwd als een van de zuiverste zouten die beschikbaar is. Het wordt niet zwaar verwerkt zoals keukenzout, dus laat het de natuurlijke mineralen intact. Het is meestal weerbestendig en houdt stand als het wordt blootgesteld in een natte omgeving, waardoor het ideaal is voor gebruik in de wei. Sommige paarden geven absoluut de voorkeur aan de smaak van het Himalayazout, dus als je paard zijn neus opdraait naar de andere soorten zout, probeer dit dan eens. Himalayazout likstenen zijn verkrijgbaar in blokken, aan een touw (om verveling te voorkomen door het paard aan te moedigen te spelen en te kauwen) en los als een toevoeging aan graan.

Andere manieren om zout aan te vullen

Zout kan op verschillende manieren worden gevoed maar de methode die het beste voor je paard werkt, kan variëren, afhankelijk van de voorkeuren van je paard of hoe zijn voeding wordt beheerd. Paardeneigenaren kunnen los zout direct aan het voer toevoegen of anders in een emmer, of via zoutblok in de stal of weide. Door zout rechtstreeks in de voeding van je paard te plaatsen, kun je precies bepalen hoeveel zout hij krijgt. Met een zoutblok kan hij likken of kauwen zoals gewenst, maar je moet controleren of hij voldoende zout krijgt. Een klein blokje duurt ongeveer 2 maanden.

Zoutblokken: waar je op moet letten

Zoutblokken zijn handig voor paardeneigenaren; ze kunnen in de stal of weide worden geplaatst en het paard kan likken wanneer hij dat wenst. Er zijn echter ook enkele nadelen aan blokken. Zout en minerale blokken werden oorspronkelijk ontworpen voor vee, dat ruwere tongen heeft dan paarden. Paarden hebben tamelijk gladde tongen die geïrriteerd kunnen raken door herhaaldelijk likken van ruwere oppervlakken en krijgen mogelijk niet de benodigde hoeveelheid zout. Paarden kunnen ook gefrustreerd raken door de blokken en bijten in een poging om meer te consumeren, waardoor tanden of kaakproblemen ontstaan. In de winter, wanneer zoutinname en waterverbruik uiterst belangrijk zijn, kunnen de blokken erg koud zijn door de temperatuurdaling en worden ze zelfs minder uitnodigend om te likken.

Tot slot: elk paard is anders dus let goed op

Dus, welk zouttype en welke vorm zijn ideaal voor je paard? Omdat veel van dit te maken heeft met de voorkeuren van je paard, moet je een beetje vallen en opstaan om iets te vinden dat je paard leuk vindt. Als je voorkeur hebt om een blok te gebruiken, probeer dan kleine blokken van zowel witte als rode minerale blokken om te zien welke je paard het liefst lijkt. Als je je zorgen maakt over de natriumconsumptie van je paard, vooral als hij hard werkt in warme, vochtige omstandigheden, overweeg dan om los zout aan zijn dagelijkse graan toe te voegen. Tafelzout kan goedkoop in bulk worden gekocht en gewoon wit zout, los of in blokvorm. Je doel, als verantwoorde paardeneigenaar, is om ervoor te zorgen dat je paard gevoed wordt of vrije toegang heeft tot zout. Let daarom op zijn voorkeuren en stem je keuze daarop af.