Stevia Vloeibaar

Op zoek naar stevia vloeibaar zoetstof? Dan ben je bij Naturaplaza aan het juiste adres. Wij hebben vloeibaar stevia extract van de hoogste kwaliteit. Stevia is een zeer geschikt alternatief voor gewoon suiker. Daarnaast heeft het een Glycemische Index van 0, waardoor het te gebruiken is voor mensen met diabetes.

... Lees meer
1 product
Sorteer op
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 7,65

Wat is Stevia? Alles over vloeibare Stevia

Stevia is een plantje, de zoetstof van het plantje wordt gebruikt als zoetmaker in talloze producten. Het meest bekend zijn natuurlijk de Stevia ‘zoetjes’ die je in de koffie doet ter vervanging van een theelepel suiker of heel suikerklontje. Stevia is geheel natuurlijk en kan aan verschillende voedingsmiddelen – waaronder dranken, baksels en gerechten – worden toegevoegd.

Waar groeit Stevia?

Stevia is de verwijzing naar de plant ‘Stevia Rebaudiana’. Deze plant is in zijn geheel niet zoet, slechts enkele onderdelen hiervan. De Stevia is een bladplant, die van oorsprong in Zuid-Amerika groeit. Vooral in Paraguay en Brazilië vind je hoge concentraties Steviaplanten. In deze landen is het gebruik van Stevia als zoetstof van thee al sinds oudsher bekend.

Het winnen van Stevia

Stevia wordt gewonnen uit de bladeren van de plant. Deze worden allereerst gemalen en vervolgens geweekt in heet water. De brei die dan ontstaat, wordt gezuiverd en na de zuivering gedroogd.

De belangrijkste zoetstoffen die in de Steviaplant zitten zijn stevioside en rebaudioside. Deze twee natuurlijke zoetstoffen zijn van nature honderden keren zo zoet als ‘gewone’ suiker. Stevioside en rebaudioside horen gezamenlijk tot de groep van stevioglycosiden.

Vloeibare Stevia gebruiken

Stevia is ook verkrijgbaar als vloeibare zoetstof. Vloeibare Stevia is ideaal te gebruiken in smoothies en cocktails, maar kan bijvoorbeeld ook door yoghurt(ontbijt) worden geroerd. Bakken met Stevia is ook een optie: twee of drie Stevia druppels staan al gelijk aan een hele theelepel gewone suiker.

Het voordeel van Stevia is dat het geen calorieën bevat en geen invloed op de bloedspiegel heeft. Onder andere diabetespatiënten kunnen Stevia veilig gebruiken.

Een Glycemische Index van 0

Stevia vloeibaar is niet alleen geschikt voor diabetespatiënten, maar ook voor mensen die Candida of PKU (fenylketonurie) hebben. Waarom? De glycemische index van Stevia (de GI) staat gelijk aan nul. Het vloeibare Stevia extract is natuurlijke, vrij van traditionele suikers en calorieën.

Recepten met Stevia extract

Je kunt Stevia druppels gebruiken in de thee en de koffie, maar ook in de mengsels van verschillende baksels en gerechten. Pure Stevia kan maar liefst 150 keer zoeter zijn dan suiker: je hebt er dus veel minder van nodig, enkele Stevia druppels zijn genoeg voor een fijne zoete smaak.

Je kunt vloeibare Stevia gebruiken in zowel koude als warme dranken en gerechten.

Pure Stevia kopen

Pure Stevia kan worden toegevoegd aan kwark, aan yoghurt en geeft een unieke twist aan je frisse smoothie. Ook kun je Stevia druppels gebruiken om gezonde, calorie- en suikervrije frisdrank mee te maken. Je kunt met Stevia bakken op temperaturen van maar liefst 200 graden Celsius. Let wel op: omdat Stevia zo krachtig is, moet je nooit zomaar hele scheuten toevoegen.

Vloeibare Stevia: de ultieme suikervervanger

Vloeibare Stevia is in verschillende smaken te verkrijgen en kan onder meer worden gebruikt voor ijs en gebak. Het is een smakelijke suikervervanger die vrij is van koolhydraten en van suiker. De zoetstoef heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel. Ben je aan de lijn? Ook dan is Stevia ideaal voor jou: de calorieën van overvloedige suiker mag je alvast afstrepen. Dat tikt aan!

Hoeveel Stevia is veilig te gebruiken?

Stevia vloeibaar wordt in Europa geproduceerd. De zoetstof is geheel veilig en voor allerlei toepassingen geschikt. Toch moet je er, zoals met bijna alles, niet te veel van binnen krijgen.

Van de werkzame stof Steviolglycosiden mag je dagelijks eigenlijk niet meer dan 4 milligram per kilo aan lichaamsgewicht binnenkrijgen. Weeg je 60 kilogram, dan is dat maximaal 240 milligram per dag. Als je Stevia beperkt gebruikt, is het ook veilig tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

Zijn er nadelen verbonden aan Stevia?

De Smaak van Stevia is niet zo explosief als die van suiker. In de praktijk zal Steviazoetstof een product dus niet gelijk zoet maken, dit gaat meer geleidelijk. Stevia heeft bovendien een erg lange nasmaak, die door sommige mensen als onprettig (een soort ‘metaalachtig’ wordt ervaren). Stevia heeft een erg intense, scherpe smaak: niet iedereen vindt Stevia lekker smaken.

Waar moet je voor uitkijken?

Stevia is gezonder dan suiker, maar de werkzame stof kan wel effect hebben op het gebruik van bepaalde medicijnen. Stevia is een goed alternatief voor Diabeten, maar de stof kan wel impact hebbe op bepaalde vormen van Diabetesmedicijnen. Ook op medicijnen tegen een te hoge bloeddruk (zogenaamde bloeddrukverlagers) en Lithium zijn niet altijd met Stevia te rijmen.

Stevia maakt niet meteen gezond

Stevia is relatief gezond (in ieder geval niet ongezond), maar dat wil niet zeggen dat alle producten waar Stevia in verwerkt zijn gezond zijn. Fabrikanten willen graag meeliften op de goede naam die Stevia heeft door de consument met het Stevialabel op het verkeerde been te zetten.

Een product met Stevia extract kan alsnog ongezond zijn. Je moet goed uitzoeken of Stevia de enige zoetstof is die is gebruikt en of er niet sprake is van een combinatie met suikers.