Zouten
Hier vind je diverse soorten zout van hoogwaardige kwaliteit. Zoals Himalayazout, Keltisch zeezout, steenzout, zeezout, rookzout en onze zoutlampen. Zout wordt al eeuwenlang toegevoegd aan veel gerechten als belangrijke smaakmaker. Onze zouten zijn 100% natuurlijk en ongeraffineerd.
Â
Wat je moet weten over de verschillende soorten zout
Met de unieke gave om de smaken in eten meer naar voren te laten komen, wordt zout al eeuwenlang toegevoegd aan de meeste recepten als belangrijke smaakmaker. Zonder zout kan koken saai en onsmakelijk zijn en iedereen houdt wel van een beetje smaak aan zijn eten.
Toch is het ook belangrijk om op zout te letten. De consumptie van te veel zout is gekoppeld aan hoge bloeddruk en cardiovasculaire onregelmatigheden. Zout is echter noodzakelijk voor ons lichaam om correct te functioneren. Het vinden van de juiste balans is daarom noodzakelijk.
Bepaalde soorten zout uitgelicht
Om een goed beeld te krijgen van de verschillende soorten zouten behandelden wij hier de belangrijkste zouten.
Zeezout
Zeezout is zoals de naam aangeeft afkomstig uit de zee. Grof zeezout is geschikt voor garnering, terwijl fijn zeezout ideaal is voor het koken van voedsel en bakken dankzij het vermogen om op te lossen.
De Franse producent Baleine staat bekend om zijn Baleine zout van een goede kwaliteit. Zij hebben een ruim assortiment van zeezout en zijn makkelijke te herkennen door hun opvallende logo: een grote walvis.
Ongeraffineerd zout
Het meest voorkomende gemalen zout wordt gewonnen uit de grond en niet uit de zee. Tafelzout is daarbij een goedkope en veel voorkomende smaakmaker.
Een nadeel is dat deze goedkope zoutsoort geraffineerd is en in een fabriek is bewerkt. Meer verfijnde ongeraffineerde zouten zijn aan te raden en bevatten meer jodium. Een element dat nodig is voor een correcte schildklierfunctie en goed is voor de mentale ontwikkeling.
Fleur de sel
Fleur de sel is een gemakkelijk verkrijgbaar zeezout ideaal voor het garneren. De pure aard van Fleur de sel, vrij van additieven, conserveermiddelen of antiklontermiddelen, levert een zout op met een schonere smaak.
Gerookte zouten
Gerookte zouten zijn precies wat de naam zegt. Gerookte zouten zijn een gastronomische traktatie en moeten spaarzaam worden gebruikt op vlees, vis, eieren en groenten voor een echt unieke smaak.
Kaliumzout, waar te koop?
Kaliumzout kopen kan tegenwoordig bij veel verschillende webshops. Kaliumzout is een zout soort die een combinatie van natrium en kaliumchloride bevat. De meeste beschikbare en gebruikte Kaliumzout producten bevatten tot 70% minder natrium dan standaard keukenzout.
Zoutvervanger kopen?
Bij Naturaplaza bieden wij verschillende zoutvervangers en zoutvervanger kruiden aan. Zout vervangers zijn vaak natriumarme alternatieven die meestal uit chemische bronnen bestaan.
De aparte smaak van chemisch verkregen zoutalternatieven zijn niet naar ieders smaak. Natuurlijke, chemicaliënvrije opties zoals dulse (zeewier) korrels worden op de markt gebracht als zoutvervanger, die dezelfde reeks mineralen bevatten als 'puur' zeezout.
Tot slot: let op je zoutinname
Genieten van een dieet dat rijk is aan onbewerkte, natuurlijk natriumarme voedingsmiddelen is de meest voedzame optie, waardoor je zout naar smaak kunt toevoegen tijdens het koken. De keuze over welke soort zout het beste is, is een kwestie van persoonlijke smaak.