Steenzout
Steenzout: een krachtig kristal
Wat is steenzout precies?
Steenzout is een zoutsoort die van nature glazig en kleurloos is. De witte kleur ontstaat door de grove textuur van vele breuken en krassen in het zout. Dat is ook de reden waarom fijner steenzout veel witter van kleur is dan steenzout met een grovere textuur.Het schoonste zeezout ter wereld
Steenzout wordt ook wel het schoonste zeezout in de wereld genoemd. Dat heeft er onder meer mee te maken dat het in mijnen wordt gewonnen en niet uit (vervuild) open water. Het is om die reden dat steenzout ook veel wordt gebruikt als natuurlijk middel bij de bestrijding van onkruid en als badzout.Nederlands steenzout
Zo’n 250 miljoen jaar geleden was Nederland nog een ondiepe ‘randzee’. In de ondiepte kon zeewater drogen en verdampen, terwijl het ondiepe gebied steeds opnieuw met zout water werd aangevuld (dat daarom ook steeds zouter werd). Zo ontstond, na verloop van talloze jaren, een zuivere zoutlaag op de zeebodem. Op sommige plekken is deze maar liefst 200 meter dik.Het winnen van Nederlands zout steen
Nu, talloze miljoenen jaren later, bevinden die zoutlagen zich op een diepte van 300-1000 meter. Dat betekent dat het zout moeilijk te bereiken is, maar ook dat de zoutlaag door de enorme druk van de bovenliggende aardlagen is samengeperst en zo hard als steen is geworden.
Het zout is zo zuiver, dat – wanneer het naar de oppervlakte is gebracht en is gezeefd – als voedingszout gebruikt kan worden, evenals badzout en zout om mee te scrubben. Steenzout kopen kan natuurlijk bij Naturaplaza. Naast steenzout verkopen wij verschillende soorten zout waaronder Kala Namak.
Kala Namak: Indiaas zwart zout
Kala Namak is een vulkanisch zeezout, vernoemd naar het plaatsje in India waar het wordt gedolven. De smaak valt niet te vergelijken met die van de bij ons bekende keukenzouten. De geur heeft wel iets weg van gekookte eieren met een zwavelachtige aroma.
Deze vorm van zout wordt veelvuldig toegepast in onder meer chutneys, groentegerechten en zelfs in fruitsalades. Ook op visgerechten kan Kala Namak een verrijking zijn.
Kala Namak kan op verschillende plekken gekocht worden, onder meer als Kala Namak AH. Bij NaturaPlaza bieden we Kala Namak zout aan in verschillende hoeveelheden, evenals in granulaatvorm.